artikel

Brabantse wethouder: “Wij gooien grondprijs niet fors omlaag”

woningbouw Premium

Brabantse wethouder: “Wij gooien grondprijs niet fors omlaag”

Verlaag de grondprijzen. Bouwend Nederland roept gemeenten op dat massaal te doen als antwoord op de enorme nieuwbouwbehoefte. VVD-wethouder Wonen van de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen Petra Lepolder peinst er niet over. “Gemeenten moeten zich meer gedragen als belegger.”

Steenbergen was in november eventjes wereldnieuws toen boze en bezorgde burgers zich verzetten tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Wethouder Petra Lepolder praat er twee maanden later nuchter over. Op haar beurt probeert de Brabantse wethouder een draai te geven aan de regeling van minister Stef Blok om de bouw van ‘sobere, onzelfstandige woonruimten’ aan te jagen; 6250 euro per gehuisveste statushouder. “Oneerlijk en onverstandig”, vindt Lepolder. Ze vreest voor “gettovorming”.

“Sommige mensen staan al jaren op een wachtlijst. En dit beleid leidt tot eenzijdig samengestelde wijken en bevordert de integratie niet.” Haar oplossing? “Koppel de regeling los van die ene specifieke doelgroep en zet het budget breder in. Zo los je niet alleen een kwantitatieve, maar ook direct een kwalitatieve opgave op.”

Passie voor bouwen

Wij geven korting op bouwgrond als ontwikkelaars met duurzame plannen komen

Ze is nu twee jaar wethouder. En in die twee jaar ontwikkelde ze “een passie voor wonen en de bouw.” Gelukkig ziet zij de woningmarkt weer iets aantrekken. “Steeds vaker word ik benaderd door mensen die ik niet ken. Goh, kunnen we u eens spreken?” Praten kan altijd maar dat wil niet zeggen dat ze de deur wagenwijd open zet voor ontwikkelaars. “De tijd dat woningbouwprojecten geldmachines waren voor gemeenten, is voorbij. We moeten als gemeente gaan denken als een belegger. Niet winst maken op de korte termijn, maar ons richten op wijken die ook op de lange termijn aansluiten op de wensen en behoeften van onze inwoners.” Kwalitatief bouwen. En duurzaam. Daarop zet Lepolder in. “Wij geven korting op de bouwgrond als ontwikkelaars met duurzame plannen komen. Nee, verder gooien we de grondprijs niet omlaag. Of we rijk zijn? Al jaren voeren wij een conservatief grondbeleid. We hebben grond, maar niet extreem veel. Daarom hebben wij nu geen problemen.”

900 woningen nodig

Tot 2025 heeft Steenbergen 900 nieuwe woningen nodig

Tot 2025 heeft Steenbergen ongeveer 900 nieuwe woningen nodig. Daarna zwakt de vraag waarschijnlijk sterk af. Haar oproep aan bouwers? “Bouw niet allemaal tegelijk dit soort projecten. Als iedereen op 60 procent in de voorverkoop blijft steken, schiet niemand daar wat mee op. De tijd dat mensen wooncarrière maakten, is voorbij. Mensen willen nu een huis vinden voor het leven. Flexibel bouwen is daarop het antwoord. Bouw meer kamers en suite die hebben veel gebruiksmogelijkheden en een bijkeuken kun je in een andere fase gemakkelijk ombouwen tot een badkamer.”

Reageer op dit artikel