artikel

Terugblik maart: hoopgevende voorspellingen

woningbouw

Terugblik maart: hoopgevende voorspellingen

In maart werd steeds duidelijker dat de woningbouw flink aantrekt. Het EIB voorspelt zelfs gouden tijden voor de sector. Niet alleen in burgerlijke, maar ook in de utiliteitsbouw en de gww. De rekenmeesters van de bouw voorzien “een enorme” bouwopgave tot 2040.

Ondertussen zijn veel bouwers selectiever geworden bij het inschrijven op projecten. De helft van de bedrijven laat werk lopen omdat ze de offertekosten te hoog vinden en de kans het project te winnen te klein achten. Bij grotere en complexe werken spelen ook de risico’s een rol. Zo zag Rijkswaterstaat het aantal inschrijvers voor opeenvolgende sluizenprojecten steeds verder afnemen.

Wel veel interesse vanuit de bouw is er voor Groningen, waar duizenden woningen met aardbevingsschade moeten worden hersteld en versterkt. De opgave daar leidt zelfs tot een ware ware stormloop van bouwbedrijven, groot en klein.

Hoezo herstel? 

Zo optimistisch als het EIB is, zo somber is VolkerWessels. Hoezo herstelt de bouw zich? Financieel topman Jan van Rooijen verwacht juist dat de bouw nog zeker twee jaar rekening moet houden met moeilijke marktomstandigheden. Zeker in de infra ziet hij vooralsnog weinig verbetering. TBI-topman Daan Sperling deelt die mening. Volgens hem is er pas sprake van een gezonde markt als bouwers winstmarges van 3 procent of meer boeken.

Dat de bouw inderdaad nog niet boven Jan is, blijkt tegen het einde van de maand als Doorwin – ooit de grootste kozijnen- en deurenfabrikant van Nederland – failliet wordt verklaard. Bij Ballast Nedam nemen bovendien de zorgen toe. De bouwreus moet de publicatie van de jaarcijfers uitstellen vanwege oplopende verliezen op het A15-project.

Goed nieuws is er aan de cao-tafel: Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie hebben zich verzoend.

Ander nieuws in maart

Zes miljard euro in bankgaranties

Blok wijzigt koers van bouwstelsel

Wurgcontract schrikt bouwers af

Slimme weg regelt zelf verkeer

Mortel-cao blijft van kracht

Voor werk A2 geldt bouw-cao

Tenderen met plafondprijs komt in de mode

Reageer op dit artikel