artikel

“Limburg van de krimp in de kramp”

woningbouw Premium

“Limburg van de krimp in de kramp”

Limburg moet ervoor oppassen zichzelf niet op slot te zetten door te algemene bouwregels die voor de hele provincie gelden. Daarvoor waarschuwt corporatiebestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg: “We schieten van de krimp in de kramp.”

De vraagstelling is per regio anders

Leegstand. Krimp. Herbestemming. Je zou bijna vergeten dat er in Limburg nog plaats is voor nieuwbouw. Precies daarover maakt Peeters zich zorgen. “Een serieuze nuancering is op zijn plaats. Limburg bestaat uit drie regio’s. De situatie in het zuiden ziet er anders dan uit dan in het midden en in het noorden. De vraagstelling is dus per regio anders.”

In het zuiden neemt de druk op de huurmarkt toe door vluchtelingen met een verblijfsstatus en een verschuiving van koop naar huur, in Parkstad raken mensen met tophypotheken uit het verleden hun woning niet kwijt en dreigen woningen te verloederen, Maastricht, Weert en Roermond groeien op hun beurt juist weer. “En ook de economie rond Venlo en Venray draait goed”, licht de corporatiebestuurder toe.

Ger Peeters

De verhuurdersheffing zit ons in sommige gebieden letterlijk in de weg

Peeters wil een signaal afgeven naar politiek Den Haag. “Praat over wet- en regelgeving en heb oog voor lokale verschillen. Neem de verhuurdersheffing. Die zit ons in sommige gebieden letterlijk in de weg. Graag willen wij het probleem van mensen die onder water staan met hun hypotheek, helpen door hun woningen te kopen of in tijdelijk beheer te nemen. Maar die heffing maakt dat voor ons onmogelijk.”

Ook voor het provinciebestuur heeft hij een boodschap. Ook dat hanteert volgens hem een te eenzijdig adagium. Hij doelt op de sloop-nieuwbouwregeling die sinds kort is bekrachtigd. Die regeling houdt in dat iemand pas mag bouwen als hij in de buurt iets sloopt. ‘Slechts’ in een paar gebieden geldt een uitzondering. “Die maatregel belemmert bouwontwikkelingen in het noorden. Uitruilen tussen de gebieden die verder uit elkaar liggen, mag namelijk niet.”

Uit de laatste cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat de Limburgse bouwproductie dit jaar dik een procent achterblijft bij die van vorig jaar. De rekenmeesters verwachten dat de productie uitkomt op 3,4 miljard euro.

Grote investeerders zie je hier in feite niet.

Peeters verbaast zich niet over de cijfers en ziet ook dat investeerders al jaren een terugtrekkende beweging maken. “Dat is een groot probleem. Grote investeerders zie je hier in feite niet. In de Randstad vragen corporaties of investeerders hun bezit willen overnemen, hier komen ze naar ons toe. Waarom marktpartijen wegtrekken? Dat heeft puur met afstand te maken, denk ik. Zwolle vinden ze al heel ver weg.”

Kansen biedt Limburg zat, wil Peeters benadrukken. “Misschien wel meer dan Limburg zich realiseert. Maar er is een soort onnatuurlijke rem ingesleten. Als je kijkt naar de economische omstandigheden is dat onnodig. Misschien zetten wij onszelf wel niet genoeg op de kaart.”

Gerdo van Grootheest, wethouder wonen in Maastricht doet er “alles” aan om zijn stad op de kaart te zetten. Ook hij merkt dat Limburg niet meer zo geliefd is bij Nederlandse investeerders als vroeger. “Jarenlang stonden wij op de Provada. Sinds een paar jaar doen we dat met de stad Maastricht niet meer en staan we op een vastgoedbeurs in München. Puur omdat het in Nederland niet opschoot. Nu proberen we buitenlandse partijen te bewegen.” Dat lijkt aardig te lukken: “Onder kleine en middelgrote beleggers vanuit het buitenland zien wij een groeiende belangstelling in herbestemming en nieuwbouw.”

Als je net doet of de grenzen er niet zijn, blijkt Zuid-Limburg net zo interessant als Amsterdam.

De internationale ligging van Limburg kan beter worden uitgebuit, vindt de wethouder. Beleggers zouden ook anders naar de regio moeten kijken. “Als je net doet of de grenzen (Duitsland, België, red.) er niet zijn, blijkt Zuid-Limburg net zo interessant als Amsterdam.”

 

Cobouw Café

Dit interview is een opmaat naar het Cobouw Café Limburg dat op 18 november plaatsvindt in Maastricht. Het Cobouw Café is een live talkshow in de kroeg met muziek, levendige discussies en interviews met professionals uit het hele werkveld; van architect, tot bestuurder tot bouwer.

Ook dit keer kunt u er weer bij zijn. De deuren van Grand Café Maastricht gaan om 18:30 open. Aanmelden kan via t.v.belzen@cobouw.nl. De presentatie van het Cobouw Café is in handen van Cobouwverslaggevers Joost Zwaga en Thomas van Belzen.

Thomas van Belzen, Joost Zwaga

Reageer op dit artikel