artikel

Kat uit de boom

woningbouw Premium

Kat uit de boom

Binnen enkele dagen ben ik, hoewel van oorsprong katholiek, beland in een groep ‘apostelen’. De open brief van Gerben van Dijk aan Job Dura (Cobouw van 26/28 september), met een citaat van mij, ontlokte een mooie reactie aan Jan Fokkema ( Cobouw 29 september). 
Ik vraag mij af wie mij heeft uitgezonden en welk evangelie ik predik. Ik word niet graag in de kantelkerk gezet, haat namelijk dogma’s, daar helpen we de bouw niet mee.

De wijsheid in pacht? Gelukkig niet! De particuliere woningeigenaar is de klant. Die consument heeft altijd al de wens om zo weinig mogelijk energie te gebruiken, maar niet ten koste van alles. Samen met hen liepen we tegen drempels in techniek en financiering aan. Tot 2014 was nul-op-de-meter moeilijk financierbaar voor Jan Modaal en was het wat ons betreft een goede ambitie, noodzakelijke innovatie, maar geen concreet grootschalig aanbod. De ontwikkelingen gaan snel. Sinds 1 januari 2015 is een nul-op-de-meter-rijtjeswoning (ons gewilde Nederlandse woninkje van twee lagen met kap, tuin en parkeerplaats) maakbaar, comfortabel, financierbaar, en met garantie verkoopbaar. Gewild zelfs. Voor de nieuwe woningeigenaar een ‘goede koop’.

Dan verandert alles, doorzetten op het moment dat de paden geëffend zijn. Geen angst meer voor het nieuwe, niet nog even de kat uit de boom kijken. Want de woning die wij nu neerzetten staat nog zeker honderd jaar! Dan wordt dus juist in de bouw die “kat uit de boom” al snel een “kat in de zak”. Die koplopers zijn keihard nodig, vereffenen de paden.

Wat nuance is prima. Nog niet voor alle nieuwbouw bestaat de goede nom-oplossing. Kwestie van tijd. En we hebben allemaal behoefte aan meer nuance in regelgeving en financiering. Maar de doelstellingen voor je bestaande stad op ‘nul op de meter’ leggen en ondertussen je nieuwbouw weg laten zetten op een epc van 0,4? Of een sluitende, lees aantrekkelijke, nom-business case niet realiseren? Dan lijkt “een schopje” toch wel nodig!

Mokken? Juist niet! Gewoon de klant bedienen met nom-nieuwbouw: traditioneel de kansen pakken! www.zonwonengroningen.nl: dé beste koop van de stad Groningen. Nog aardbevingsbestendig ook! 

Jan, zal ik er één voor je vrijhouden?

Ellen van Acht is directeur/bestuurder van KUUB Centrum particuliere bouw en van Reimarkt. Ook is zij in 2014 uitgeroepen tot Duurzame Bouwvrouw. 

Reageer op dit artikel