artikel

Barneveld krijgt primeur van houtwolcementwoning

woningbouw

Barneveld krijgt primeur van houtwolcementwoning

Reese Projects wil ‘thuis’ in Barneveld twee woningen bouwen met elementen uit houtwolcement. Die hebben een hoge isolatiewaarde

Henk de Kruyff van Reese Projects hoopt binnenkort te beginnen met de bouw van een modern vormgegeven villa en een meer traditionele vrijstaande woning. Beide woningen hebben een inhoud van ruim 900 kubieke meter, verdeeld over een begane grond en een eerste en tweede verdieping. Hij wil daarvoor houtwolcementelementen gebruiken van 6 bij 2,60 of 2,80 bij 0,40 meter. De woningen in Barneveld worden z oveel mogelijk gemaakt met 6 meter lange wandelementen. Smallere elementen worden met een CNC-machine op maat gemaakt of op maat geproduceerd. De elementen worden in Zweden gemaakt bij Träullit, die daarvoor machines gebruikt die De Kruyffs plaatsgenoot Eltomation bouwt. Dit bedrijf maakt volautomatische productielijnen voor gebruiksklare houtwolcementelementen.

 

De Zweedse houtwolcementfabrikant produceert al ruim zeven jaar prefab bouwelementen voor woningen in eigen land. Die zijn niet zonder meer te gebruiken in Nederland. In Zweden worden er voor zover De Kruyff weet alleen woningen met een enkele laag mee gebouwd. In Nederland hebben we graag meer lagen met het liefst een betonnen vloer met een overspanning van 6 of 7 meter. De prefabelementen zijn om die reden aangepast aan de bepalingen van het Bouwbesluit. De Kruyff schrijft aan houtwolcement een hoge isolatiewaarde, een hoge warmteopslagcoëfficiënt en vochtregulerende eigenschappen toe, wat het prefabbouwsysteem naar zijn mening goed geschikt maakt voor energieneutrale of passiefwoningen.

 

“De prefab-elementen hebben een laag gewicht en fungeren gelijktijdig als bouw- en isolatiemateriaal”, zegt De Kruyff. Prefab kan de constructietijd van de woningen volgen s hem sterk verkorten zodat de bouwkosten in zijn woorden ‘significant lager’ zijn ten opzichte van traditionele bouwmethodes. De elementen voor de twee woningen in Barneveld komen uit Zweden en worden met een vrachtwagen naar Nederland gereden. Bij gebleken interesse denkt De Kruyff op termijn de elementen in bijvoorbeeld Nederland te kunnen produceren.

Door de wanddikte kan een woning zonder spouwmuur toe. Eenmaal opgesteld stort de bouwer een verticale groef in de hoeken waar de elementen elkaar raken vol beton, net als de uitsparing in de bovenkant van de elementen. Daarna worden de vloeren geplaatst en het dak uit platen houtwolcement.

Reageer op dit artikel