artikel

Column: Grond gezocht!

woningbouw

Column: Grond gezocht!

Het consumentenvertrouwen neemt toe, de vraag naar middeldure beleggershuurwoningen groeit. Na zoveel magere jaren waren we eraan toe. Maar is er wel genoeg grond om al die woningen te bouwen? Ja, maar het is goed zoeken.

Zelf zoeken wij vooral naar locaties waar al een woonbestemming op zit. Daar kan, zodra het papierwerk achter de rug is, voortvarend bouwproductie van de grond komen, liefst met een omvang van gemiddeld veertig tot tweehonderd woningen. Zulke locaties liggen niet voor het oprapen. Het is dan ook zaak je oor te luister te leggen, je netwerk aan te spreken, soms gewoon zelf door de stad te fietsen en locaties te ‘spotten’. Het is ook investeren in gesprekken met grondeigenaren en beleggers en in het ontwikkelen van prachtplannen.

In de afgelopen ‘magere’ jaren hebben we zo diverse projecten kunnen realiseren. We namen vooral grondposities over van woningcorporaties en gaven beleggers de kans om interessante huurwoningen toe te voegen aan hun vastgoedportefeuille. Iedereen blij: er kon weer worden gebouwd en verhuurd, het zorgde voor woningdiversiteit en dat was goed voor het aanzien van wijken en buurten.

De zoektocht leidde ook tot heuse pareltjes, zoals het project Kwintijn in het centrum van Amsterdam, nabij de monumentale tramremise. Op die locatie gebeurde al enkele jaren niet veel. We sloten een grondovereenkomst met de gemeente, gingen in gesprek met beleggers, corporatie en particulieren en bouwen er nu met Van Wijnen een wooncomplex met 285 koop- en huurappartementen in de sociale en vrijesectorhuur. En dat in hartje stad.

 

Dit project is een mooi voorbeeld van de transformatie van ‘inactieve’ grond in een nieuwbouwproject, dat naadloos aansluit op de marktvraag én dat de bouwproductie stimuleert. Geheid dat er nog veel meer van zulke pareltjes van locaties zijn in Nederland. Wat mij betreft mogen er nog vele ‘Kwintijnen’ volgen.

Dirk Harmens, directeur Aqua Vastgoed B.V.

d.harmens@aquavastgoed.nl –  www.aquavastgoed.nl

Cobouw verschijnt de komende vijf weken in zomertenue. De krant komt een keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat: ‘Middeldure huur komt niet van de grond’. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Dirk Harmens.

 

Reageer op dit artikel