artikel

Blog: Bik bisnis: de slag om duurzaamheid

woningbouw

Duurzaamheid is bik bisnis. Zet een pot geld neer en iedereen begint harder te lopen. De wedren heeft trekjes van de populaire loterijen voor de goede doelen. Het doel heiligt de middelen.

Bik bisnis, de woningen met nul-op-de-meter. Natuurlijk, aan de verspilling van energie kan het beste zo snel mogelijk een einde komen. Zoals aan iedere vorm van verkwisting. Voor de fabrikanten van isolatie, pompen en panelen is nul-op-de-meter een aantrekkelijke marktverbreding. Bouwers als Huybregts, Schutte en Van Wanrooij doen graag mee.

Henk Klein Poelhuis, laat hem maar metselen, zet vraagtekens bij het gehol naar meters die op nul moeten staan. Hij is niet de enige. De voorman van de metselbranche ergert zich aan het gemak waarmee opdrachten worden gegeven om binnen vijf dagen bestaande woningen energieneutraal te maken. Tja, de meter staat dan wel op nul. Maar is de gekozen oplossing ook daadwerkelijk duurzaam? De installaties die gehaast worden toegevoegd zijn in tien jaar afgeschreven. Zijn ook daarvan de milieu-effecten meegerekend? Goed metselwerk gaat minstens vijftig jaar mee en is volgens Klein Poelhuis een stuk duurzamer dan snel gemonteerde steenstrippen. De ambachtelijke metselaars verweren zich tegen de oprukkende industrialisatie van de bouw.

Constructeur van het jaar Maurice Hermens (Royal HaskoningDHV) constateert bij het thema duurzaamheid bovenmatig veel aandacht voor het energiegebruik. Prachtig zo’n nul-op-de-meterwoning. Maar is ook gekeken naar de gebruikte materialen? Zijn de woningen CO2-neutraal? Niet dus. Hermens roept op om tot milieuvriendelijker materiaalkeuzes te komen. “Er valt veel te winnen. De uitstoot van CO2 zit zowel in de gevels als in de afbouw, inbouw en constructies.”

Hermens signaleert bij de constructeurs nog veel onbekendheid ten aanzien van de mogelijkheden om CO2-vriendelijker te bouwen. Neem toch het voortouw! Zo kan betongranulaat voor de milieubalans meer betekenen dan menigeen denkt. Open ligt de weg ook naar de toepassing van nieuwe cementsoorten met minder bindmiddel. Het uitharden duurt wat langer maar dat tijdsverlies wordt meer dan goed gemaakt in duurzaamheid. Bik bisnis.    

Theo Leoné, verslaggever Economie 

Reageren op deze blog? Dat kan via t.leone@cobouw.nl of via Twitter op @Theo_Leone
 

 

Reageer op dit artikel