artikel

Tiny House 2.0

woningbouw

Tiny House 2.0

In de traditionele woningbouw wordt beter en flexibeler wonen van oudsher gelijk gezet met grotere woningen.

Maar in de online-community is het Tiny House al lang een hype: maximale kwaliteit op minimale ruimte. Online staan ze op een rots, of ingeklemd tussen twee historische panden. In werkelijkheid ga je ze straks op straat niet zien. Maar de kans is groot dat je kinderen in een Tiny House gaan wonen.

Op de gangbare designplatforms kom je onder het kopje Tiny House een keur aan containers, eieren en vervormde Zwitserse houten hutten tegen. De verschijningsvorm moet altijd hip zijn, anders werkt het online niet. Terwijl het uiterlijk helemaal niet interessant is.

De clou is, dat veel Tiny Houses inmiddels uitgeëngineerde machines zijn, met perfecte interieuroplossingen. Zo lukt het, om met bewegende onderdelen dezelfde ruimte voor verschillende doeleinden bruikbaar te maken. Zeg maar de veredelde versies van de uitklaptafel in je oude campingbus. Of de revival van de kamer en-suite met inbouwkast.

In Japan vind je oplossingen waarbij het uiterlijk van de woning geen rol speelt, omdat het simpelweg om een woning in een gebouw gaat: een mini-appartement. Maar binnenin heb je op 40 vierkante meter een volwaardige woonkamer, slaapkamer, keuken, gamingroom , studeerkamer, badkamer. Allemaal door bewegende interieuroplossingen.

Studenten op de Academie van Bouwkunst Rotterdam hebben net een atelier afgerond, waarbij naar voren kwam dat de klassieke uitbreiding van naoorlogse woningen anders kan dan er een uitbreiding achter te plakken. Meer ruimte kan ook door op de beschikbare vierkante meter meer gebruiksgemak te ontwerpen. Er staan duizenden Tiny Houses in Nederland. Niet de smalle plots aan de grachten die het op Dezeen zo goed doen. De volgende generatie Tiny Houses staat in Den Haag Mariahoeve tienhoog achter de lift.

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW en founding partner van Reimarkt

Reageer op dit artikel