artikel

Tiny Thoughts

woningbouw Premium

Tiny Thoughts
Suzanne van de Kerk

Als mensheid hebben we een fijnzinnig gevoel voor aaibare hypes en impactloze niches. Tiny Houses is er zo één. Een uit de Verenigde Staten overgewaaid ‘knutselhuis’ voor mensen die los willen komen van de ‘ellendige’ overheid en gemeenschappelijke instituties. In oorsprong een beweging van vrijgevochten zelfbouwers die geen geld hadden om een caravan te kopen. Vooral de ontwerpende garde en de media smullen van deze beweging. Aaibaar en lekker tegendraads ten opzichte van de lompe bouwpraktijk.

In Nederland wordt erop ingespeeld door bouwers, architecten en zelfs gemeenten. Er lijkt eindelijk vraag te zijn naar kleiner. Iets waar bouwers al lang op zaten te wachten. Ze kunnen nu eindelijk laten zien dat ze goedkoper kunnen bouwen. Zo legt deze niche-markt dus genadeloos de zwakte van de bouwsector bloot. Goedkoper kan alleen door kleiner, duurzamer alleen door duurder.

Loop eens rond op FabCity (Java-eiland, Amsterdam, nog tot 27 juni) en vraag links en rechts wat die 25 vierkante meter nou eigenlijk kost al je ‘m morgen wilt hebben. De huisjes zijn een factor 4 kleiner dan normale huizen, maar kosten in prijs per vierkante meter vier keer zoveel. Vraag vervolgens op welke manier men denkt die kostprijs op het niveau te krijgen wat past bij de maat en doelstelling van deze beweging en het valt volkomen stil.

Het is vervelend dat deze beweging de aandacht weer eens afleidt van de dingen die er echt toe doen. Het zou zinvoller zijn geweest om FabCity in te richten met bestaande huizen. Een plek waar echte innovaties waren getoond over de aanpak van de bestaande woningvoorraad in Europa. Een plek waar we aan de rest van Europa laten zien waar wij staan en met welke ideeën we impact maken om de doelen van Parijs te halen. Een gemiste kans om een mega-exportproduct te tonen aan de rest van Europa.

 

Reageer op dit artikel