artikel

Particulieren in beeld

woningbouw

De eerste tien jaar van mijn loopbaan was gericht op de zakelijke opdrachtgever. Als ik verder terugkijk, was eigenlijk mijn hele opleiding daarop gericht. De particuliere opdrachtgevers waren niet interessant. De particuliere markt stond bekend als een ‘zeurmarkt’.

Particulieren zijn immers nooit tevreden, er is altijd wel iets en betalen doen ze zeker niet. De bedrijven waar ik gewerkt heb, vermeden bewust particulieren. Ze hadden er liever een ontwikkelaar tussen die al deze problemen af kon vangen. Eentje die vooral als filter kon dienen tussen de bouwer en de particulier.

Wat is er enorm veel veranderd de afgelopen jaren. De particuliere markt is nu booming business. De mkb’ers die zich op particulieren richten, groeien als kool. Zelfs de grote bouwers richten zich steeds meer direct op de particulier. Een aanbouw zetten of een complete renovatie is zelfs voor de grootste niet meer te min. Mondigheid van de klant is nu geaccepteerd en luisteren naar hun “gezeur” heet nu klantgericht bezig zijn.

Toch zie ik dat (ondanks verwoede pogingen) weinigen het echt begrepen hebben. Ik kom regelmatig bedrijven tegen die de particulieren nog steeds behandelen zoals ze de zakelijke markt ooit benaderden. Kort door de bocht, onvolledige en onduidelijke informatie en offertes. Soms zelfs ronduit grof. Vooral als het lastig wordt of deadlines onder druk komen te staan, vallen velen terug in hun oude rol en handelen. Het mooie getrainde klantgerichte verkooppraatje verandert dan alsnog in een ouderwets gevecht.

We hebben als sector nog een lange weg te gaan om daadwerkelijk de particuliere markt te bedienen zoals het hoort. Maar of de particulier daarop gaat wachten betwijfel ik. Ze zullen gaan zoeken naar manieren en partijen die het wel van het begin tot het einde begrijpen. En waar die vandaan komen? Dat maakt ze niet meer uit. Als ze hun wensen maar vertalen en kwaliteit leveren, zonder gezeur. Want “zeuren” hoor je aan de klant over te laten.

Roel van der Vossen, commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel