artikel

Bewoners bouwen luxe ‘superloft’ in Amsterdamse Houthaven zelf af

woningbouw

Bewoners bouwen luxe ‘superloft’ in Amsterdamse Houthaven zelf af

ERA Contour werkt in de Amsterdamse Houthaven aan een cascowoonblok met 65 superlofts naar een ontwerp van architectencollectief De Hoofden. De bewoners bouwen het casco zelf af.

Superlofts zijn luxere uitvoeringen van twee casco/loft-gebouwen, die architectencollectief De Hoofden eerder ontwierp voor de kavels 1 en 2 van de Amsterdamse Houthaven en die nu worden gebouwd. Verdeeld over het land realiseren onder meer ERA en Vink Bouw twee cascolofts- en drie superloftsprojecten, zegt architect Marc Koehler van het bureau MKA die het casco- loftconcept ontwikkelde met De Hoofden.

Vrij in te delen

‘Loft’ was vele jaren terug de naam voor de topverdiepingen van buiten gebruik geraakte vaak negentiende eeuwse bedrijfsgebouwen in New York. Die werden steeds populairder als woonruimte; niet in de laatste plaats omdat de bewoners de zolders zelf konden indelen. ‘Loft’ is sindsdien een verzamelnaam geworden voor een vrij in te delen woonruimte, zoals de superlofts van MKA.

Het initiatief ervoor is alweer zo’n vier jaar oud, zegt Koehler. Bewoners geven collectief als particulier opdracht voor een casco. De bewoners bouwen dat zelf af; eigenhandig of met gespecialiseerde bedrijven. De architect bepaalt het aanzien en de uitvoering van de buitengevel en het cascosysteem. De gevel waarachter de superlofts komen is klimaatneutraal. De woonruimten worden tijdens de ruwbouwfase voorzien van vloerverwarming en -koeling, CO 2 -gestuurde ventilatie en voorzieningen voor de natte ruimten. Het casco heeft een epc van 0,3. Voorzieningen als drievoudig glas en geïntegreerde zonwering helpen de toekomstige bewoners aan lagere energiekosten.

Marc Koehler, architect. 

Kenmerken

In het superlofts-concept biedt elke verdieping plaats aan vijf standaard woonruimten die onderling te koppelen zijn tot grotere woonruimten. Die ruimten zijn gegroepeerd rond een kern die de verdiepingen en de woonruimten ontsluit en installatietechnisch bedient.

Koehler: “De superlofts in Amsterdam hebben een minimaal woonoppervlak van 56 vierkante meter dat tot 170 uit te breiden is met een entresol-tussenvloer die de hoogte in tweeën kan opdelen.” De vrije hoogte is minimaal 5 of 6 meter bij een lengte van ongeveer 18 en een beukmaat van 5 tot 6,70 meter. Verschillende beuken kunnen worden gekoppeld. De prijs ligt tussen 180.000 en 600.000 euro.

Daar komt zo’n 40.000 tot 150.000 euro afbouwkosten bij. Koehler werft nu onder andere fabrikanten en bouwers om specifieke afbouwproducten voor lofts te maken zoals trappen, balustrades, entresols en gebruiksklare badkamers en keukens.

Koehler overweegt een variant van het loftconcept te ontwikkelen voor te renoveren en te transformeren gebouwen. Wat hem betreft kan dat met dezelfde producten als die op termijnvoor de nieuwbouw worden gebruikt.

Reageer op dit artikel