artikel

Blog: Als er één verduurzamer over de dam is…

woningbouw

Blog: Als er één verduurzamer over de dam is…

“Hé psst…” Het was donker, ik kon mijn belager nauwelijks zien. “Jullie hebt toch zonnepanelen?”, vroeg de oude man nadat ik was afgestapt. Hij bleek in mijn wijk te wonen. “Bij wie hebben jullie ze gekocht? Bevallen ze? Wat kost dat nou? Verdienen jullie er al aan?”

Sinds twee weken liggen er zonnepanelen op mijn dak. Met de komst van de tien ‘schaamlappen’ is onze zoektocht naar verduurzamende maatregelen voorlopig afgerond. Voordat ik de isolatielobby, nul-op-de-meter-goeroes en aanbieders van passiefhuisrenovaties over me heen krijg: De pv-panelen zijn voor ons een startpunt. Misschien gaan we binnenkort wel isoleren of komt er een nieuwe ketel. Alles op z’n tijd.

 

Wat mij opvalt na twee weken ‘zelf’ stroom opwekken: Het werkt besmettelijk. Toen de zonnepanelen werden geïnstalleerd kwam de buurman nieuwsgierig vragen of hij de contactgegevens van de installateur mocht hebben: “U gooit toch wel even bij het hele blok een briefje door de deur? Heeft u er zo een paar klanten bij.” 

Niet veel later stond ik tevreden op de stoep naar mijn panelen te kijken. “Valt mee hè?” klonk het achter me. “Ik had het lelijker verwacht.” Een buurvrouw moest schoorvoetend toegeven dat zij zich in eerste instantie zorgen maakte over ‘het aanzicht’ van het blok. Was het niet beter om, zoals de bewoners van de beide hoekwoningen, ‘van dat spul’ in de muren te spuiten? Inmiddels was ze er aan gewend. “Na een paar dagen zie je die dingen niet meer.” Ook zij is zich aan het oriënteren op de verduurzamingsmarkt.

 

Als er één verduurzamer over de dam is, volgen er meer. Ik geloof wel dat het zo werkt. Wetenschappelijk onderzoek om dit te staven heb ik niet kunnen vinden. Wel is er onderzoek (pdf) van Kien, in opdracht van het Hier Klimaatstraatfeest, waaruit blijkt dat “Nederlanders waarvan de buren zonnepanelen hebben, vaker ook zelf zonnepanelen willen dan wanneer hun buren ze niet hebben”.

Of dat in mijn buurt ook zo werkt is nog even afwachten. Ik houd het voor u in de gaten.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter: @MartjanKuit of @CobouwNL

Lees ook:  ‘Verduurzamen? Niet doen!‘ en Ik wil spouwmuurisolatie, denk ik

Reageer op dit artikel