artikel

Ingezonden: Beweging in discussie over energetische kwaliteit

woningbouw

Het door de overheid ingevoerde energielabel is amper een maand oud of verschillende discussies barsten los. Het systeem zou fraudegevoelig zijn, het zegt weinig over de energierekening en waardeert verdergaande energiezuinige nieuwbouw niet.

Op dit moment kijk ik met een glimlach naar deze ontwikkeling. Eindelijk weer discussie over de (energetische) kwaliteit. Hoe meer discussie, hoe meer emotie, hoe groter de kans dat mensen in beweging komen en wij met elkaar echt grip krijgen op de energie-, comfort- en binnenmilieuprestaties.

Eind 2013 was dat anders. Toen baalde ik dat de Tweede Kamer het opnameprotocol voor nieuwbouwwoningen in de la schoof en de regering met het nu net ingevoerde energielabelsysteem kwam. Het borgen van prestaties in de praktijk staat nog in de kinderschoenen. Zolang dit niet op orde is, zegt een label niet veel en is prestatiegarantie (op de energiemeter) nog een illusie. Wanneer investeringen echt moeten worden terugverdiend, zou dat wel eens snel kunnen veranderen.


 Jaap Neeleman, adviseur DWA

Reageer op dit artikel