artikel

Catalogusflat

woningbouw

Van de cataloguswoning hoor je niet zoveel meer. Ondanks die veelbelovende namen. Type Siena en zo. Geleidelijk vervangen door de conceptbouw, want dat klinkt al weer wat hipper.

Maar nu is feitelijk alle Nederlandse woningbouw een vorm van conceptbouw, althans de laagbouw. Ook de op maat ontworpen woningen, want de goede plattegronden zijn al lang uitgevonden. Dat geldt ook voor de gestapelde bouw, maar daar is het conceptdenken in de jaren zeventig definitief gesneuveld. Tot die tijd had je prachtige bouwsystemen: systeem Rottinghuis, Welschen, Airey, MUWI. Ze hebben allemaal parels in de woningbouw opgeleverd.

Bij de ontwikkeling en het ontwerp van deze systeembouw speelden architecten een grote rol. In die traditie hebben wij onze eigen catalogusflat ontwikkeld: Kloosterstraat 3.0. Ik geef toe, niet een naam waarmee je je in Italië waant. Maar zoals de toevoeging 3.0 suggereert een uitermate doordacht, gedetailleerd, zeer goedkoop en slim concept. Overal invoegbaar en aanpasbaar. En turn-key te koop.

Voor ons hét model waarmee we in de rol van architect-bouwer kunnen stappen. Betere samenwerking met uitvoerende partijen, beter verdienmodel, betere dienstverlening. Kat in het bakkie zou je zeggen, maar toch wil het niet. De afgelopen jaren heeft mij geleerd dat een té interessant aanbod de vraag doet afnemen.

Waar zit dat in? Allereerst is er wantrouwen: een architect kan mooi lullen, maar kan hij ook poetsen? Waarom is dit zo goedkoop? Waar zit de adder? Maar dieper beschouwd is er ook weerstand tegen innovatie. Bij turn-key zit de ontwikkelaar van de opdrachtgever zonder werk. Bij turn-key moet de opdrachtgever heel goed vóóraf denken, dus een échte opdrachtgever zijn. En verder zijn er bijna geen aanbieders van catalogusflats. Er valt dus niet te concurreren. Het meervoudig aanbestedingsbeleid smoort innovaties in de knop.

Marcel Tankink, directeur KAW, Groningen

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @MarcelTankink

Reageer op dit artikel