artikel

Raamwerk van buizen fungeert als windmolen in cirkelvormig gebouw

woningbouw Premium

Raamwerk van buizen fungeert als windmolen in cirkelvormig gebouw

Een innovatieve windmolen op basis van het Ewicon-principe van de TU Delft vormt het hart van een spectaculair gebouwontwerp. De Dutch Windwheel wordt, als het aan de initiatiefnemers ligt, “hét nieuwe icoon van Rotterdam en Nederland”.

Windmolen is eigenlijk niet de juiste benaming voor de technologie die in de Dutch Windwheel wordt toegepast. De ‘molen’ bevat namelijk geen bewegende delen. Het 170 meter hoge, cirkelvormige gebouw omsluit een stelsel van horizontaal liggende stalen buizen. Door dat raamwerk blaast de wind met metaaldeeltjes geladen druppeltjes, die door de wrijving met de wanden van de buizen energie opwekken. De verwachting is dat deze door de TU Delft onder de naam Ewicon (Elektrostatische Windenenergie Converter) ontwikkelde techniek kan concurreren met traditionele windmolens. Tot nu toe is de werking van het principe alleen in het klein getest. Een haalbaarheidsonderzoek moet nu eerst uitwijzen of de techniek ook op grote schaal toepasbaar is.

DoepelStrijkers

Toeristische attractie

Het gebouw bestaat uit twee ringen, waarin de ontwerpers diverse functies hebben ondergebracht. In de binnenste ring zijn dat onder andere wonen, een hotel en publieke functies. Essentieel voor het concept is een panoramarestaurant op de bovenste verdieping. De Dutch Windwheel moet namelijk ook een toeristische attractie van betekenis worden. Bezoekers kunnen straks het restaurant bereiken door middel van cabines op een railsysteem in de buitenste ring van het gebouw. Hierbij hebben de ontwerpers de techniek voor ogen zoals die ook bij rollercoasters wordt toegepast. Vanuit het panoramarestaurant hebben de toeristen een vrij uitzicht op de molens van Kinderdijk en de Tweede Maasvlakte.

DoepelStrijkers

Lokaal hergebruik

De ontwerpers willen bij de bouw gebruikmaken van materialen die in de regio geproduceerd worden. Bovendien gaat het ontwerp uit van de mogelijkheid van demontage en hergebruik.

De Dutch Windwheel is een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Doepel Strijkers, tevens een van de initiatiefnemers van het project. De andere partners, naast de TU, zijn Meyster (projectontwikkeling) en BLOC (gebiedsontwikkeling). De plannen bevinden zich nog in een pril stadium, hoewel de eerste gesprekken met de gemeente, het ministerie van EZ en energiebedrijven al zijn gevoerd.

Kijk voor meer nieuws over duurzaamheid op www.themaduurzaambouwen.nl

Reageer op dit artikel