artikel

Blog: Zo wordt de bouw in 2018 (dachten we in 1988)

woningbouw

Blog: Zo wordt de bouw in 2018 (dachten we in 1988)

Vrijdag 18 maart 1988 verscheen een speciale uitgave van Cobouw: Een bouwkrant zoals die er dertig jaar later uit zou kunnen zien. “Wat is er in 2018 in de bouwwereld gaande?”, vroegen de redacteuren van toen zich af. Over aannemer Ballast-Volker, een buitengaats stadsdeel in Den Haag en “aantrekkelijk wonen op Nieuw Engeland”.

Het waren geen optimisten, die Cobouw-redacteuren. De wereld is er sinds 1988 niet veel beter op geworden, als je de toekomstkrant zo leest. De robots die de bouwplaats in 2018 bevolken dreigen zich tegen de mensheid te keren, “Oosterse beleggingsmaatschappijen” maken de dienst uit en onderaannemers die zich niet tot de Islam bekeren krijgen geen werk. 

Deze voorspellingen zijn (gelukkig?) niet uitgekomen. Op andere punten hebben de voorspellers wel (deels) gelijk gekregen. Zo wordt gesproken over een nieuwe munteenheid (‘Kleb’), wacht de bouwsector in 2018 een grote renovatie-opgave en wordt de komst van een “Schiphol Plaza” (een “hotelcomplex van Koreaanse makelij”) voorspeld.

Ook over de toekomst van Cobouw zelf wordt gefilosofeerd. “Het is toch raar hoe het er destijds in 1988 aan toeging met de informatievoorziening. We zijn nu gewend om even een paar toetsen in te drukken en we krijgen al het nieuws uitgesorteerd op onze monitors.”

Het duurt nog even voordat het 2018 is. In twee jaar kan er nog veel gebeuren. Laten we toch maar even de balans opmaken. Zaten ‘we’ er destijds enorm naast of valt het eigenlijk best mee?

Pan-Europese bouwbedrijven domineren de markt Er zijn meer dan zes bouwbedrijven in Europa. Sinds 1988 zijn de grote aannemers wel steeds groter geworden. BAM, VolkerWessels, Heijmans, Ballast Nedam en Dura Vermeer zijn veel groter en veelzijdiger dan zij of hun voorgangers eind jaren ’80 waren. En ja, in Europa zijn een aantal grote internationaal opererende bouwbedrijven (Vinci, Bouygues, Hochtief en Skanska) en bouwtoeleveranciers (Lafarge, Holcim, CRH, HeidelbergCement en Saint-Gobain). De schaalvergroting is echter niet zo extreem als de Cobouw-redacteuren destijds voorzagen.

Gevangenissen ombouwen tot gezinswoningen Gevangenissen in onder meer Heerhugowaard en Doetinchem worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Dat geldt ook voor de voormalige Koepelgevangenis in Breda, in Overmaze in Maastricht en in Veenhuizen. Van een genenmanipulatiewet is vooralsnog geen sprake.

Eiland voor de kust bijna volgebouwd Nieuw Engeland kwam er niet. Al werd regelmatig gepraat over landaanwinning in de Noordzee. Voor de kust bij Hoek van Holland hebben we tegenwoordig wel de Zandmotor, maar daar kun je waarschijnlijk geen 30.000 mensen op kwijt. Aannemer Ballast-Volker bestaat ook niet. In 1997 ging Volker Stevin samen met Kondor Wessels, niet met Ballast Nedam.

Uitgeverij Cobouw verhuist naar buitengaats stadsdeel 

Twee jaar geleden keek Cobouw opnieuw vooruit. In de serie ‘De bouw in 2030’ schetsten opinieleiders hun visie op de toekomst van de sector. Toen werd onder meer voorspeld dat in 2030 alle nieuwbouwwoningen uit de fabriek komen, steeds meer bouwvreemde partijen zich met de sector gaan bemoeien en duurzaamheid gemeengoed is geworden. Ik ben benieuwd wat daar van terecht komt. 

Martjan Kuit (1989), redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL


 

Reageer op dit artikel