artikel

Blog: Bouw en spelen

woningbouw Premium

Blog: Bouw en spelen

U zoekt een hobby die bij uw werk past? Iets met het bouwen van wegen, besturen van een mortelwagen of het bestieren van een bouwbedrijf? Zoiets bestaat! Wie wil bouwen hoeft het huis tegenwoordig niet meer uit. Een duik in de verrassend grote wereld van de bouwgames.

Ik ben geen groot kenner van videogames. Ooit was ik liefhebber, maar na truckingsimulator Hard Truck: 18 Wheels of Steel en FIFA Street hing ik de joystick en DualShock aan de wilgen en keek niet meer om.

Dat wil zeggen: Tot ik een paar weken geleden een artikel over Construction Simulator 2015 voorbij zag komen. “In deze simulation game start je klein als de eigenaar van een lokaal bouwbedrijf”, las ik. Wie goed werk levert kan machines kopen en krijgt toegang tot grotere bouwprojecten. “Naarmate je bedrijf groter wordt, moet je ook rekening houden met de financiën, zoals lonen, van je onderneming.” Uit het leven gegrepen toch?

Nieuwsgierig geworden ben ik in Apple’s App Store en op Google Play gaan zoeken naar bouwgerelateerde spellen. Die zijn er in alle soorten en maten, zo blijkt. Apps waarmee je bruggen kunt ontwerpen, spellen voor hobby-wegwerkers en allerlei race- en parkeergames. Drie eerste favorieten.  

Construction Simulator 2014/2015

 

Platform: iOS/Android (2014) en PC/MAC (2015). Wat moet je doen? Kruip achter de hendels van 15 realistische bouwmachines van Liebherr, Still en MAN. Graaf de funderingen van een huis uit, stort beton in wandpanelen, en kom erachter of je een vaste hand hebt wanneer je enorme dakspanten met een mobiele hijskraan op hun plek moet leggen. Met meer dan 500 bouwopdrachten. Kun je er wat van leren? Ik denk het wel. Samenwerken bijvoorbeeld. Zo is het bij de versie voor Windows en Mac (2015) mogelijk om met drie andere bouwers een coöperatie op te richten. Goed communiceren is vereist. Oh ja, de besturing de de voertuigen is – als ik de online recensies mag geloven – net als in het echt. Is het populair? De tablet-editie werd in een jaar tijd ruim 2 miljoen keer gedownload. Beoordeling: 4,3 sterren op Google Play (2014), 63 procent positief op softwareplatform Steam. Wat vindt de scribent? Erg compleet. Het spel staat ongetwijfeld garant voor uren/dagen bouwplezier. Voor mij is het veel te uitgebreid.

 

Platform: iOS/Android. Wat moet je doen? Een truck parkeren op een bouwplaats. En wel zo snel en nauwkeurig mogelijk. Strijden tegen andere spelers kan ook. Er zijn twee trucks en 96 levels. Geen zin in parkeren? Gewoon een stukje rijden kan ook. Een vrachtwagen parkeren is trouwens echt een ding in spelletjesland. Er bijvoorbeeld zeker tien spellen waarbij je een mortelwagen kunt inparkeren. Kun je er wat van leren? Parkeren! Is het populair? De spellen in de serie zijn ruim 5 miljoen keer gedownload. Beoordeling: 4 sterren op Google Play, 3,5 sterren bij Apple. Wat vindt de scribent? Niet te moeilijk, downloaden en gaan. Leuk voor een uurtje. 

Bridge Architect Lite/Free

 

Platform: iOS/Android. Wat moet je doen? Een brug ontwerpen. En wel één die stevig genoeg is om zware voertuigen te houden. De speler krijgt elementen en materialen om de brug te bouwen. Experimenteren moet. De eerste keer gaat het geheid mis en storten de voertuigen in de afgrond. Kun je er wat van leren? Voor het maken van de meest complexe bruggen is best wat technisch inzicht nodig. Heel vaak proberen kan natuurlijk ook. Of de opgedane kennis ook in de praktijk van pas komt, kan ik lastig inschatten. Is het populair? Het spel werd is enkele tienduizenden keren gedownload. Beoordeling: 4,2 sterren op Google Play (Lite), 4+ sterren bij Apple (Free). Wat vindt de scribent? Geweldig. Potentiële nieuwe hobby. Uren spelplezier voor nop. 

Tot zover mijn bevindingen. Weet u ook nog een leuk bouwspel? Stuur een tweet, mail of reageer onder dit bericht.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel