artikel

Lering en vermaak

woningbouw

Lering en vermaak

In gelul kun je niet wonen, zei Jan Schaefer ooit. Toch zal de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties, die vandaag start, er niet aan ontkomen urenlang over beleid, toezicht en regels te praten.

De kunst voor de vijfkoppige commissie onder leiding van ex-PVV’er Roland van Vliet is om nieuwe inzichten te verwerven. Die inzichten moeten antwoord geven op de vraag: kan het corporatiestelsel in de huidige vorm blijven bestaan? En zo nee, hoe moet het aangepast worden?

Messen geslepen

Zo’n kleine honderd mensen zullen de komende weken tegenover de commissie plaatsnemen. Kenners en daders. Daders, want de verantwoordelijken zullen zich publiekelijk moeten verantwoorden, aldus commissievoorzitter Roland van Vliet vorige week, toen hij statig zijn commissie aan de pers voorstelde. De messen zijn geslepen. De nadruk lijkt te komen liggen op wat er mis is gegaan. Goede bedoelingen of niet.

Marien de Langen, voorzitter van de koepel van 23 grootstedelijke corporaties, en bestuursvoorzitter van Stadgenoot, is bij de besloten verhoren geweest. Een interview met hem leest u vandaag in Cobouw. Stadgenoot is niet bij een schandaal betrokken, dus De Langen wordt niet openbaar aan de tand gevoeld. Zelf vindt hij het niet erg dat hij hoeft te verschijnen. “Het wordt geen leuk rondje.”

Goede doorsnede

Ter lering en vermaak zijn vooral de acht casussen die de enquêtecommissie onderzoekt: Vestia (gokken met derivaten), Rochdale (fraude, zonnekoninggedrag, falend toezicht), Woonbron (excessieve kosten SS Rotterdam), Rentree (speculatieve grondaankopen, grote verliezen investeringen), Servatius (megalomaan Campusproject) en en Laurentius (te grote projectportefeuille). Een goede doorsnede, aldus van Vliet.  

De commissie moet kiezen, want het wil voor de zomer klaar zijn. SGBB uit Hoofddorp (te grote projectportefeuille) en De Key Amsterdam (dubieuze grondtransacties) hadden namelijk ook best op het lijstje kunnen staan.

Ik ben heel nieuwsgierig wat we gaan zien en leren. En of praten over volkshuisvesting interessanter wordt dan het wereldkampioenschap voetbal. Voor Cobouw zal ik de komende weken zoveel mogelijk verslag doen van de enquête, voor de papieren en digitale krant, en op deze weblog. Op Twitter (@marcdoodeman) kunt u mij ook volgen. Geouwehoer wordt het in ieder geval niet.

Meer lezen?

Vorige week verschenen in Cobouw over de enquête:

Commissie is er klaar voor

Nooit meer uit de bocht

Het programma van de enquêtecommissie deze week is hier te vinden.

Reageren op deze blog? Dat kan via m.doodeman@cobouw.nl en via Twitter @marcdoodeman

Reageer op dit artikel