artikel

Tweede Kamer kastijdt zichzelf

woningbouw

Tweede Kamer kastijdt zichzelf

Woningcorporaties. Overheidsinvesteringen in ICT. Fyra. De Tweede Kamer zal in 2014 met twee parlementaire enquêtes en een parlementair onderzoek de schijnwerper volledig op de uitvoerende macht (de regering) en de controlerende macht (zichzelf) zetten.

De uitkomsten zullen zijn dat de politiek wispelturig is en door eigen gedraai geen consistente sturing heeft gegeven aan woningcorporaties. En dat juist daardoor alles – vaak zelfs met goedkeuring van de politiek – kon en er vervolgens regelmatig wat misging. Dat de politiek helemaal niet stuurt op overheidsinvesteringen in ICT, maar alleen maar reageert op incidenten (het werkt niet!; het kost veel meer dan gedacht!). En dat er van maakbaarheid (het aan elkaar knopen van alle data, waardoor de overheid efficiënter werkt en betere diensten levert) via ICT eigenlijk geen sprake is. Dat de politiek opnieuw de aanbesteding van een megaproject verkeerd heeft ingeschat en bovendien de inkoper heeft gedwongen tot een keuze voor de aanbieder met de laagste prijs. Dat de leer van public management (de overheid opereert als bedrijf) jammerlijk faalt. En dat er weinig geleerd wordt van eerdere fouten.

Colleges politicologie en bestuurskunde hoeven dus niet meer gegeven te worden in 2014. Televisiekijken volstaat. De gretigheid waarmee de Kamer grijpt naar enquêtes en onderzoek is eigenlijk bizar. In plaats van de stapel oude enquêtes als entreetoets te hanteren voor nieuwe Kamerleden en van de Kamer een lerende organisatie te maken, stort de Kamer zich in zelfkastijding. Opnieuw zal onderzoek leiden tot een aantal publieke executies en veel beloftes van beterschap, maar uiteindelijk zullen ook de aanbevelingen van deze rapporten weer snel worden vergeten.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel