artikel

Woning wekt via gevels energie op

woningbouw

Een ‘enorme besparing in energiekosten’ belooft Janssen de Jong Bouw met zijn WarmteWinWoning. De combinatie van gevellussen en een warmtepomp zou volgens de aannemer zelfs een woning kunnen opleveren waarvan de bewoners geen energienota meer hoeven te betalen.

Janssen de Jong bouwt gepatenteerde prefab ‘WarmteWinWoning’

Jan ssen de Jong kreeg volgens Rob Gerritsjans van de vestiging Hengelo patent op het concept. De regiomanager van de projectontwikkelingstak noemt het ‘een combinatie van energiezuinig en slim bouwen’. De woning is opgebouwd rond de WarmteWinMuur; een prefab gevel die niet per se op het noorden of het zuiden moet zijn geöriënteerd. In de gevel zit een slangenlus die aansluit op een warmtepomp van Nibe. Dit toestel houdt met vloerlussen de woning op temperatuur en levert via een voorraadvat warm tapwater. In de zomer levert de warmtepomp ook koeling. “Het is geen airco”, zegt Gerritsjans, “maar vaak is een temperatuurverlaging van één of twee graden al voldoende om verkoeling te geven.”

De WarmteWinMuur bestaat van binnen naar buiten gezien uit 5 tot 15 centimeter licht beton, 12 centimeter isolatie in de vorm van twee lagen PS of PU, 5 centimeter constructief beton en een afwerking uit dubbel hard gebakken tegels. De gevelelementen komen beglaasd en al uit Duitsland. De industriële vervaardiging geeft de muren een hoge kierdichtheid die de waarden van passiefbouwen benadert, zegt Hans Siebes die voor Janssen de Jong Bouw de WarmteWinWoning mede ontwikkelde. Janssen de Jong kijkt momenteel of Nederlandse fabrikanten hetzelfde product kunnen leveren. De voorfabricage brengt onmiskenbaar vaart in de bouw, zeggen Gerritsjans en Siebes: “Twee-onder-één-kappers staan in zeven weken overeind; een rijenwoning in zes.”

Achter de tegels liggen in het constructieve beton de lussen. De muur vangt warmte van de zon en de omgeving op. Door de lus stroomt glycol. Mede daardoor draait het toestel tot een temperatuur van min 20 graden Celsius. “Als het moet weken achtereen”, zegt Gerritsjans. “Dat is bijzonder”, voegt Siebes eraan toe, “want warmtepompen stoppen meestal wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt.” Het systeem buffert energie. Dat kan volgens Siebes forse spanningen genereren in de gevel. “In de gevel zit om die reden een extreem sterke voeg.”

Op 1 oktober worden de eerste twee WarmteWinWoningen in Delden officieel onthuld. Een corporatie heeft volgens Gerritsjans vergaande plannen om deze woningen te laten bouwen. Andere corporaties zouden er eveneens vergaande plannen voor hebben.

Reageer op dit artikel