artikel

Verwondering en verbindingen leggen

woningbouw

Verwondering en verbindingen leggen

De komende weken interviewt Marjet Rutten vernieuwende leiders die hun personeel inspireren in te spelen op de veranderende tijden. Een aantal van de geïnterviewden komt over het voetlicht in een artikelenreeks in Cobouw. Vandaag deel 2: Arthur Lippus, lid van het kernteam van De Stroomversnelling.
Binnen de woningbouwcorporatie Portaal is Arthur Lippus verantwoordelijk voor alle innovatie. En dat is nogal wat. Naast kleine verbeteringen zijn het afgelopen jaar vele baanbrekende initiatieven gelanceerd zoals Nianesto (www.nianesto.nl), Barbahuis (www.barbahuis.nl), Lincubator (www.lincubator.nl) en De Stroomversnelling.

Hoe pak jij innovatie anders aan?

“Het belangrijkste is dat je niet denkt vanuit wat je kent, maar dat je denkt vanuit je droom. Voor mij is alles ontdekkingstocht. Ik heb geen vaststaand idee van hoe iets moet gaan. Mijn hele leven al. Ik ben altijd op zoek naar het onbekende. Naar hoe het ook anders kan. Gingen al mijn klasgenoten voor stage naar Amerika, dan ging ik naar Australië. Steeds op zoek naar iets nieuws.”

Ging dat ook zo bij Nianesto en het Barbahuis?

“Voor Nianesto werd ik geprikkeld na mijn deelname aan manifestatie de voorsprong in  november 2011 waar door aanbieders met veel passie interessante energieneutrale concepten werden getoond, die vooralsnog weinig gehoor en geloof vonden. Ik vond ze nog niet ver genoeg gaan op die punten die voor de huurder echt belangrijk zijn. Maar hoe daag je ze dan positief uit nog dat extra tandje bij te zetten? Geïnspireerd op de Voice of Holland hebben we partijen uitgedaagd om met hun beste staaltje werk te komen om woningen zonder energierekening te bouwen voor maximaal 174.000 euro stichtingskosten met maximale onderhoudslasten van gemiddeld 700 euro per jaar over een periode van vijftig jaar. We hebben ons laten verwonderen door waar ze mee kwamen.”

Welke rol speel jij daar dan in?

“Het belangrijkste is dat je de controle los kunt laten en anderen kunt motiveren dat ook te doen. Misschien zijn de winnaars die de woningen daadwerkelijk mogen bouwen niet je eigen persoonlijke voorkeuren. Dat weet je van tevoren niet. Daarover ga je achteraf ook niet in discussie. Je betrekt immers niet voor niets al die mensen. Hun mening is belangrijk. Die controle loslaten is voor velen wennen.” 

Wat is de rol van het management?

“Je moet een duidelijke visie neerleggen vanuit de top. Een duidelijk doel en hoofdthema’s hoe je dat gaat invullen. Nu wordt het operationeel ook veel te vaak top-down gedaan. Ik ben er voorstander van dat meer uit de werkvloer te laten ontstaan.”

Hoe overtuig je anderen om met je mee te gaan?

“Ik begin het liefst met de early adaptors die van verandering blij worden en die laten dan aan anderen zien dat het werkt. Maar ik moet opletten dat ik niet te veel klonen van mezelf verzamel. Er zijn ook andere routes die succes hebben. De uitdaging is om de aansluiting te vinden met hoe andere met vernieuwing bezig zijn en dat te verbinden.”

Is dat inspirerend leiderschap?

“Als je het hebt over inspirend leiderschap, dan heb je het niet alleen over passie, maar over compassie. Daar zit ook het kunnen verplaatsen en je openstellen voor anderen in. Waarom gaat iemand wel of niet mee in je verhaal? Waar zit de passie van de ander? Van je grootste concurrent, tegenstander of andersdenkende kun je de meeste inspiratie halen.”

Een gemixt team is dus belangrijk?

“Zeker. Geen monocultuur of klonen van elkaar. Maar mannen en vrouwen, verschillende Belbinrollen en MBTI-profielen, noem maar op. En uiteraard moet het team zich verbonden voelen door het doel, daar verantwoording voor nemen, zich gesteund voelen door de founding partners en een kritisch klankbord voor zichzelf willen realiseren.”

Gaat iedereen dan altijd in die vernieuwing mee?

“We zijn heel erg gewend om te zeggen: ’t kan niet, dat ken ik niet. Maar kan niet ligt op het kerkhof en wil niet er naast. Kan niet ontstaat vanuit snap ik niet, vind ik eng, wil ik niet, doe ik niet. Het lijken allemaal redenen, maar het zijn allemaal excuses voor jezelf en je moet op zoek naar of die excuses legitiem zijn. Vaak zit je je eigen groei in de weg door dat soort overtuigingen.” 

Waar ligt de sleutel tot succes?

“Belangrijk is dat je groot durft te denken, maar het klein kunt organiseren. Ga je daarin onbaatzuchtig te werk en werk je hard met je team, dan kun je resultaten bereiken die je dromen zelfs overtreffen. Wij zijn gewend om alles te organiseren en te kaderen, ofwel onze linker hersenhelft te gebruiken. Maar succes ligt steeds meer ook in de rechter hersenhelft. Het gaat om het maken van verbinding.” 

Krijg je iedereen altijd gemakkelijk mee?

“De start maken is heel erg lastig, je krijgt veel weerstand en mensen begrijpen vaak niet waar je heen wilt. Ze willen een beeld van de bestemming en hoe de weg eruitziet. Maar ik weet dat vaak ook nog niet exact als ik er aan begin. Zoals gezegd, ik ben juist op zoek naar het onbekende en wil me onderweg laten verwonderen.” 

En wat doe je dan met die mensen?

“Belangrijk is dat je ondanks dat een aantal mensen helemaal niet willen, toch begint. En als je wat bereikt hebt, leg je de lat keer op keer hoger. Het werkt beter om trots te zijn op het succes en dat te delen met anderen en daardoor een olievlek realiseren.”

CV

Leeftijd: 47

Woonplaats: Utrecht

Huidige functie: lid van kernteam De Stroomversnelling/programmamanager innovatie Portaal

Werkervaring:

2009-2011: Adjunct-directeur Portaal Vastgoed Ontwikkeling

2004-2009: Projectmanager Portaal

1999-2003: Projectmanager Waverley

1996-1999: Director/consultant Metis Business Innovation BV

1991-1996: Research worker IMAG-DLO

Opleiding:

2008-2009: TSM Business School

1984-1991: Wageningen University, Agricultural Engineering

Grootste passie: Reizen

Belangrijkste boodschap: Begin met het delen van een droom en maak daarna samen een plan. 

Anderen over Arthur Lippus

Tanja Graas, managementsecretaresse: Arthur is een echte netwerker binnen de organisatie. Met veel enthousiasme pakt hij alles aan. Van zijn positieve energie wordt je zelf ook enthousiast!

Nico van Ginkel, senior ontwikkelaar: Arthur maakt het onmogelijke mogelijk door steeds zijn droom na te volgen. Een echte innovator.

Judith Fledderus, assistent projectleider: Innovatie is Arthur op het lijf geschreven. Praat een keer met deze man en je kunt niet wachten hoe de bouwsector er over tien tot vijftien jaar uit gaat zien. Vol passie deelt hij zijn ideeën!

Bianca Rakers, directiesecretaresse: Arthur Lippus is een gedreven innovator, met veel doorzettingsvermogen en een open blik. Met zijn positieve en creatieve instelling weet hij mensen te motiveren en ziet hij kansen en uitdagingen.

Bart Snijders, ontwikkelaar regio Leiden: Arthur verbindt actuele vernieuwingen met elkaar. Door zijn visie zowel intern als extern te delen, weet hij mensen te inspireren en uit te dagen.

Iljoesja Berdowski, senior projectmanager: Arthur is een dromer, weet stippen op de horizon te plaatsen en daar dan zelf enorm in de geloven. 

De interviews in deze serie zijn onderdeel van het nieuwe boek van Marjet Rutten:  Van ‘kan nie’ naar passie; succesvol vernieuwen in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Voor meer informatie over het boek en de auteur, ziewww.succesvolvernieuwen.nl In de voorverkoop kost het boek 25 euro, daarna 39 euro. De voorverkoop loopt tot half oktober. 

Bekijk de interviews op de Cobouw site:

Roger Knubben, algemeen directeur van Imtech Benelux – Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter

Bianca Seekles, directeur identiteit en vernieuwing bij ERA Contour – Juist nu is persoonlijk en duidelijk leiderschap noodzakelijk

Johan Krijgsman, innovatieve bouwer (directeur) Waal – Als er niets te verbeteren valt, ben ik weg

Arthur Lippus, Programma Manager Innovatie Portaal – Verwondering en verbindingen leggen

Heleen Herbert, Directielid Heijmans Civiel – ‘Leidinggeven is niets anders dan opvoeden’

Reageer op dit artikel