artikel

Domijn maakt schuine daken groen met ‘plantenbakken’

woningbouw

Woningcorporatie Domijn legt op elf daken aan de Kremersmaten in de Enschedese wijk Transburg groene dakpannen. Deze Ecopannen zijn waterdichte bakken van hdpe, gevuld met sedumplanten.

De Ecopan is geschikt voor schuine daken tot 45 of misschien zelfs 50 graden, zegt Arno Weppel, vastgoedbeheerder bij Domijn en bedenker van de Ecopan. Volgens hem zijn de groene dakpannen bedoeld als vervanging van betonnen sneldekpannen. “Een vierkante meter Ecopan weegt 47 kilo per vierkante meter; net zoveel als een vierkante meter betonnen dakpan. Er hoeven dus geen extra ondersteunende constructies voor te worden gemaakt.” De bakken zijn net zo breed als twee sneldekpannen. De zijkanten overlappen elkaar zodat de pannen waterdicht dekken.

De bakken zijn gemaakt van herverwerkte hdpe. Ook bij vorst is dat materiaal volgens Weppel nog flexibel en wel zo, dat het niet kapotvriest. De bakken zijn gevuld met puimsteen. “Dit vulkanische gesteente houdt door het jaar heen voldoende water vast voor de beplanting”, zegt de ontwerper. “Extra bewatering is niet nodig.” Het onderhoud van een schuin groen dak is in zijn uitleg ook niet anders dan dat van een plat groen dak.

De Saxion Hogeschool in Enschede meet in het komende jaar de waterbergende capaciteit van de Ecopan en de ontwikkeling van de temperatuur onder het groen. Naar verwachting zorgt de begroeide dakpan in de zomer voor koeling. Onderzoek moet ook uitwijzen of er nog iets aan de constructie moet veranderen om de Ecopan als een regulier handelsproduct op de markt te kunnen brengen.

Reageer op dit artikel