artikel

Helmond onderzoekt wegwerphuis

woningbouw Premium

Helmond onderzoekt wegwerphuis

De Technische Universiteit Eindhoven is voor de gemeente Helmond aan het bekijken of het mogelijk is om woningen te bouwen met een betrekkelijk korte levensduur: zo’n twintig tot vijfentwintig jaar.

Door de enorme groeispurt van de afgelopen dertig jaar heeft Helmond al een relatief jonge woningvoorraad: bijna 60 procent van de huizen is gebouwd na 1980. Mogelijk gaat dat percentage ‘jonge’ woningen nog flink omhoog door het plan voor huizen van korte levensduur. Dat de kwaliteit iets minder is, neemt de gemeente voor lief. Het idee is dat kopers altijd een huis hebben dat helemaal voldoet aan hun behoefte. Na 25 jaar hoeven ze niet te renoveren, maar laten ze hun huis afbreken en op dezelfde plek weer een nieuw huis bouwen. Waar mogelijk worden de materialen van het oude huis weer ingezet voor de nieuwe woning. “Ik denk dat dat een enorme kostenbesparing kan opleveren”, verwacht wethouder Frans Stienen. Hij denkt dan aan een kostprijs van rond de 100.000 euro. De wethouder wil op korte termijn starten met een pilot met recyclebare huizen.  

 

Lees het hele interview met wethouder Frans Stienen morgen in Dagblad Cobouw  

Reageer op dit artikel