artikel

Witte raven

woningbouw Premium

Witte raven

Mijn oog viel laatst op een bericht over de geslaagde verkoop van bouwkavels in de gemeente Den Haag.

Tientallen potentiële kopers hebben drie weken voor de deuren van het stadhuis gebivakkeerd om een optie te kunnen nemen op één van de 205 beschikbare kavels. Mensen in slaapzakken op straat. Het zijn taferelen die we nog kennen van ver voor de crisis en waarvan we ook dachten dat we ze nooit meer terug zouden zien.

De Haagse kavels liggen verspreid over de stad en zijn scherp geprijsd. Ook krijgen de kopers straks alle vrijheid om er bijna welstandsvrij een huis op te laten bouwen. En dat slaat blijkbaar aan. Zelfs in deze moeilijke tijden kan het dus nog wel. Wij merken dat momenteel zelf ook bij de ontwikkeling van een woningbouwproject in het Brabantse Cuijk. Onlangs zijn we hier begonnen met de bouw van de eerste fase van circa 30 vrijesector koopwoningen.

Daarvoor zijn we heel intensief met geïnteresseerden aan de slag gegaan. Zo hebben we ze zelfs meegenomen op excursie om te achterhalen welke architectonische voorkeuren er leefden. Al deze inspanningen hebben geleid tot woningen die naadloos aansluiten bij de wensen en het budget van de kopers. En dan is het ondertekenen nog slechts een formaliteit.

Zo gemakkelijk als ik het nu opschrijf is het natuurlijk niet. De praktijk is immers altijd een stuk weerbarstiger. Het vergt van alle betrokken partijen openheid en commitment. De gemeente moet flexibel zijn in het bestemmingsplan en de grondkostenquote, en de architect moet op zijn beurt ook echt willen luisteren naar de klant. Als ontwikkelende bouwonderneming moet je al die neuzen dezelfde richting in zien te krijgen en bereid zijn om veel tijd te steken in de begeleiding van kopers. Kortom, alles moet kloppen.

Zijn Den Haag en Cuijk nu witte raven? Nee, gelukkig niet. Er zijn in heel het land wel projecten die succesvol zijn. Juist in deze tijd is het goed om eens bij de succesfactoren stil te staan.

Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel