artikel

Living Tomorrow slaat vleugels uit

woningbouw Premium

Het Belgische innovatieplatform Living Tomorrow blijft verbreden. Na een huis en een kantoor komen er nu ook een hotel en een zorgcentrum van de toekomst. Belgische bedrijven investeren tot 2020 ruim 61 miljoen euro in het initiatief.

Vierde fase voor innovatiebroedplaats bij Brussel

Gisteren ontvouwde de Belgische premier Di Rupo de nieuwe plannen voor het innovatie-initiatief dat consumenten en bedrijven een inkijkje geeft in toekomstige manieren van leven en de producten die daarbij horen. Komende zomer opent in Zolder al het zorgcentrum van de toekomst. Op 16.000 vierkante meter vloeroppervlak gaat dat tweehonderd senioren huisvesten in een hotel-achtige omgeving. De komende drie jaar zal Living Tomorrow duizenden beleids- makers uit de gezondheidssector lokken naar Zolder om daar samen met zeventig deelnemende bedrijven nieuwe producten uit te proberen en verder te ontwikkelen.

Ook de bestaande locatie bij het Brusselse Vilvoorde wordt flink uitgebreid met een hotel, een straat en een restaurant van de toekomst. Die openen hun deuren in 2015. Het project is dan verdubbeld in omvang tot 7000 vierkante meter.

Vierde fase

Met deze nieuwe impuls gaat Living Tomorrow een vierde fase in. In 1995 werd op initiatief van Frank Beliën het eerste huis van de toekomst geopend in Vilvoorde. Daarvoor kwam toen zelfs Bill Gates over uit de Verenigde Staten. In 2000 opende een tweede huis, voorzien van de laatste technische snufjes en domotica van dat moment. Drie jaar later stak het initiatief de grens over en opende een dependance in Amsterdam naar ontwerp van Ben van Berkel. In 2007 werd in Brussel alweer het derde huis van de toekomst geopend in combinatie met een kantoor en een werkplaats voor creatieve industrie. In al die jaren bezochten meer dan 3 miljoen mensen de broedplaats en tentoonstelling net buiten Brussel.

Al in de beginjaren ontstond de behoefte onder deelnemende bedrijven om ook buiten Living Tomorrow samen te werken aan productontwikkeling. Daarvoor werd het Tomorrow Lab opgericht dat pleit voor ‘open innovatie’. Binnen de hernieuwde organisatie krijgt Tomorrow Lab een centralere rol toebedeeld. Het moet een neutrale katalysator zijn tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen om sneller en efficiënter te innoveren. Tot de belangrijkste partners van Living Tomorrow horen de Zwitserse multinational ABB, energiebedrijf Eandris en Vasco, een bedrijf gespecialiseerd in elektronische identiteit en authenticatie.

Reageer op dit artikel