artikel

Bouwtechniek biedt alternatief voor installatie

woningbouw

Bouwtechniek biedt alternatief voor installatie

Neelu Boparai bedacht het concept en Mulder Obdam wil het realiseren: woningen met simpele bouwkundige alternatieven voor ingewikkelde installaties. In de verte doen ze volgens de ontwerper en de aannemer denken aan passiefhuizen. Van dichtbij gezien is het vooral een combinatie van beproefde eeuwenoude technieken.

Het berghok van de gemiddelde nieuwbouwwoning wordt steeds meer een machinekamer, vindt architect Neelu Boparai. “De gemiddelde bewoner wordt daardoor steeds meer een machinist die schakelaars moet omzetten en filters moet verwisselen om installaties in bedrijf te houden. De bewoner moet daarvoor eerst stapels gebruiksaanwijzingen doorworstelen.” De techniek dwingt volgens haar ook onlogisch gedrag af. “Als het warm is, kun je geen raam openzetten omdat het ventilatiesysteem daarvan op hol slaat.” Met Boparai Associates Architecten uit Oostzaan bedacht ze als alternatief “een zo stekkerloos mogelijke woning”.

Mulder Obdam werkte het ontwerp technisch uit met Search Ingenieursbureau uit Eemnes. De aannemer verwacht het resultaat halverwege volgend jaar in vijftienvoud te kunnen bouwen in de wijk Polderweijde in Obdam: acht twee-onder-één-kappers van elk ongeveer 530 kubieke meter en zeven gelijkvloerse woningen van elk ruim 400 kubieke meter. Het concept is inmiddels omarmd door Happy Energy, een initiatief van onder anderen Wubbo Ockels voor een duurzamer samenleving. Met zijn mede-initiatiefnemers koos hij de woning als icoonproject. Die heet sindsdien Happy Energy Huis.

Milieuvriendelijker wonen met minder energielasten en een hoger leefcomfort: dat zijn volgens projectmanager Benny Duimel van Mulder Obdam de kenmerken van het Happy Energy Huis. In de woning draait het volgens hem om natuurlijke ventilatie en passieve opwarming. “Het Happy Energy Huis heeft een groot oppervlak aan glas waar de zon vrij spel heeft.” Dat glas zit in een ‘zonnetoren’ annex trappenhuis die de entree van de woning markeert. Achter het glas wordt lucht verwarmd die zich door de woning verspreidt.

Mechanisch

Lucht komt langs natuurlijke weg binnen en wordt mechanisch afgevoerd. De aanvoer gebeurt door middel van een grondbuis. Het ene eind sluit buiten aan op een staande buis met rooster en kap en binnen op een uitlaat onder de trap. De toevoerbuis is gecoat en kan in beginsel zonder onderhoud. Een kap en een rooster houden vuil en ongedierte tegen. Dezelfde buis helpt de woning ook te koelen door middel van nachtventilatie. “Allemaal heel simpele bouwkundige oplossingen als alternatief voor ingewikkelde installaties”, zegt Boparai.

Op het dak liggen twee zonnecollectoren. Die maken via een zonneboiler het tapwater warm. De boiler voor de gelijkvloerse woningen biedt een capaciteit van 150 liter; het vat voor de twee-onder-één-kappers is 250 liter groot. De woningen krijgen elk ook drie zonnepanelen. Een houtpelletkachel helpt de woning warm te houden. Deze kachel staat in de woonkamer en werkt als een soort installatieloze centrale verwarming. “De bewoners moeten de kachel wel om de één of twee dagen bijvullen met houtpellets”, zegt Duimel. “De ruimte ontbreekt om een voorraadbunker te installeren.” De pellets branden volgens hem vrijwel schoon op. “De meeste as wordt verbrand.”

Het Happy Energy Huis komt voort uit de ‘Back to Basic’-standaard die Boparai Architecten ontwikkelde. Mulder Obdam is de eerste aannemer die volgens dit principe bouwt. Boparai: “Zo wordt veel energie en afval bespaard zonder hoge kosten en belasting voor mens en milieu.”

Reageer op dit artikel