artikel

‘Organiseer verkoop huurwoningen op lokaal niveau’

woningbouw

‘Organiseer verkoop huurwoningen op lokaal niveau’

Het kabinetsvoornemen om het eigen woningbezit te stimuleren door alle huurders het recht op koop van hun corporatiewoning geven oogt sympathiek, maar brengt grote sociale kosten met zich mee. En de rekening hiervan krijgen we in de toekomst gepresenteerd.

Dit schrijft Bert van Ogtrop, senior adviseur wonen/stedelijke vernieuwing bij Arcadis woensdag in een opinieartikel in Cobouw. “Het is beter dat de verkoop van huurwoningen op lokaal niveau, zonder rijksvoorwaarden, door de corporaties in overleg met gemeenten wordt georganiseerd op basis van een strategische woonvisie. Dit geeft de beste garantie voor een goede regulering en dosering van verkoop van sociale huurwoningen. Het voorkomt dat de woningmarkt verder wordt ontwricht door een groot aanbod van goedkope koopwoningen. Het voorkomt dat nieuwe probleemwijken ontstaan, de vernieuwing van wijken wordt gefrustreerd door versnipperd eigendom en dat starters aan het begin van hun woon- en werkcarrière hun perspectief op sociale stijging zien vervliegen omdat ze met een onverkoopbare woning of een grote restschuld blijven zitten.”

Reageer op dit artikel