artikel

Corporatie renoveert nog weinig badkamers met prefabdelen

woningbouw

Badkamers zijn snel te renoveren met voorgefabriceerde onderdelen. De markt biedt inmiddels een ruime keuze. Corporaties maken er in de praktijk echter nog weinig gebruik van.

Het maakt op zich niet uit of een badkamer voor nieuwbouw of voor renovatie wordt voorgefabriceerd. Veel van zulke badkamers worden in z’n geheel gemaakt en moeten om die reden ook als geheel door de gevel naar binnen worden geschoven. Sommige fabrikanten delen het resultaat weer op in losse segmenten die op de locatie worden geassembleerd. Deze aanpak heeft het voordeel dat de gevel niet open hoeft en de delen via de deur naar binnen kunnen.

Op een enkele uitzondering na hebben corporaties (nog) geen belangstelling voor prefab badkamers als de S-Pod, zegt Harry van Leeuwen van S-Pod Nederland uit Zoeterwoude. Kopers komen vooral uit de zakelijke hoek en de zorg. Als voorbeeld noemt hij het Leger des Heils dat vanaf week 47 op zijn locatie in het Zeeuwse Vogelwaarde 36 prefab badkamers laat installeren. Twee monteurs kunnen wat S-Pod Nederland betreft binnen enkele uren een badkamer opleveren. Mogelijk weerhoudt de prijs de corporaties, overweegt Van Leeuwen. “Een tegelaar is vaak goedkoper.”

Woningcorporaties zeggen vaak problemen te ondervinden met de renovatie van badkamers. Volgens de conventionele methode wordt het bestaande tegelwerk vaak verwijderd. Inclusief het voorstrijken, stuken, betegelen en voegen duurt het werk al gauw twee weken. Dat veroorzaakt in één woord overlast.

Heijmans Woningbouw Noord in Drachten zegt die tot maximaal twee dagen tijd te kunnen beperken. De bouwer doet dat met zijn concept Fast-Makeover-Badkamer. De nieuwe badkamer wordt in de vorm van lichtgewicht prefabelementen via de trap in de woning gebracht. De aannemer bedacht eerder de Rugzak-Badkamer. Deze is vooral bedoeld om de kleine badkamers in sociale huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig wat groter te maken. De extra ruimte wordt als een soort aanhangkamer aan de gevel bevestigd.

Jason Slagter van Heijmans Woningbouw Noord zegt geen vergelijkbaar renovatiesysteem voor badkamers in woningen te kennen. De markt biedt volgens hem een ruime keuze aan prefab badkamers, maar die voldoen vaak het best in de nieuwbouw. Hij zegt één systeem te kennen dat grof genomen op het zijne lijkt, “maar dat is specifiek ontwikkeld voor de renovatie van badkamers in hotels.”

De Fast-Makeover-Badkamer wordt in de bestaande badkamer gemonteerd. Aan de hand van de maten worden de wandpanelen, de vloer en het plafond voorgefabriceerd. De nieuwe badkamer heeft dezelfde aansluitingen als de oude. Mede daardoor kan de renovatie binnen een dag zijn afgerond, zegt Slagter. “De badkamer moet dan wel haaks zijn.” Als de wanden haaks moeten worden gemaakt, duurt de renovatie een dag langer.

Kit

De panelen worden met aluminium regels direct over het bestaande tegelwerk geplaatst. De wanddelen worden onderling verbonden met een klikverbinding. Vooraf is de verbinding al waterdicht gemaakt met een speciale kit. Naadloze holle plinten zorgen ervoor dat de badkamer snel schoon te maken is. Dat aspect spreekt ook hotels aan, constateert Slagter. “De belangstelling voor het concept is uit die sector inmiddels groter dan die van woningcorporaties. Op dit moment hebben we met ruim tien corporaties en hotels uit het noorden van het land gesprekken om het concept toe te passen.”

Reageer op dit artikel