Vertrouwen geven, daar gaat het om. Zodat we sámen door kunnen

Vertrouwen geven, daar gaat het om. Zodat we sámen door kunnen
Van links naar rechts: Fiona van ´t Hullenaar Directeur Vastgoed van de Universiteit Utrecht, Directeur Projectenbedrijf Martijn van der Knaap en hoofduitvoerder Robin Kroesen van BAM Bouw en Techniek en Projectmanager Leo Schepers van de Universiteit Utrecht. Foto: APA Foto, Sjef Prins.

Toegegeven, de schrik sloeg ook Fiona van ´t Hullenaar van de Universiteit Utrecht (UU) even om het hart toen het coronavirus begin dit jaar ons land bereikte. Heel even maar, want denken in beperkingen is niet aan haar besteed. De directeur Vastgoed en Campus Universiteit Utrecht won in 2019 niet voor niets de prestigieuze Green Leader Award voor persoonlijk leiderschap én lef in de groene bouw - en vastgoedsector.

“Als opdrachtgever van verschillende bouwprojecten móeten we als universiteit onze verantwoordelijkheid nemen. Doorbouwen is het credo, mits het op een verantwoorde en veilige manier gebeurt. We moeten die keten aan de gang houden, we hebben elkaar zo hard nodig. Ik zag ook gelijk kansen. Doordat bijna iedereen thuis moet werken, staan gebouwen nagenoeg leeg en kun je onderhoudswerkzaamheden of verbouwingen die overlast geven naar voren halen.”

Prestigieus

De uitbreiding en verbouwing van het David de Wiedgebouw in het Utrecht Science Park is een van de projecten die onder haar hoede valt. Een prestigieus bouwproject waar BAM Bouw en Techniek vlak na de zomer van 2019 mee begonnen was. “Geloof het of niet, maar de bouw heeft geen dag stilgelegen”, vervolgt Van ’t Hullenaar.

De bouw heeft geen dag stilgelegen”

Om eventuele onzekerheden weg te nemen, heeft ze in een heel vroeg stadium met verschillende opdrachtnemers (lees: bouwbedrijven) gebeld. Zo ook met directeur Projectenbedrijf Martijn van der Knaap van BAM Bouw en Techniek in Bunnik. Van ’t Hullenaar: “Ik heb Martijn gezegd dat we heel graag volle kracht vooruit willen met het David de Wiedgebouw. Ik heb hem ook gevraagd of we iets kunnen betekenen, op welk gebied dan ook. Want BAM Bouw en Techniek moest natuurlijk ook maatregelen nemen om veilig door te kunnen bouwen. Ik blijf zakelijk, maar het heeft totaal geen zin om met een contract in de hand met juristen of advocaten te dreigen. Vertrouwen geven, daar gaat het om. Zodat we sámen door kunnen.”

Trillingsarme laboratoria

De Universiteit Utrecht en BAM tekenden ruim een jaar geleden de aannemingsovereenkomst om het Life Sciences Cluster in het David de Wiedgebouw te realiseren. Projectmanager Leo Schepers van de Universiteit Utrecht licht toe: “Het gebouw aan de Universiteitsweg – in 2011 gerealiseerd naar een ontwerp van Herman Hertzberger - wordt uitgebreid met het ‘EM-square’, een faciliteit met hoogwaardige en gevoelige elektronenmicroscopen. Die functioneren alleen in hoogwaardige, trillingsarme laboratoria.”

De verbouwing en uitbreiding van het David de Wiedgebouw is dan ook geen alledaags project, zegt Van der Knaap. “Voor dit project gelden hoge constructieve eisen in verband met de trillingen en de aanpassingen aan de installaties. Hiervoor zijn relatief veel hooggekwalificeerde mensen nodig, specialisten op hun gebied die intensief in een team samenwerken, waarbij we veel eigen mensen inzetten, veel meer dan normaal.”

Ook verrijst er naast het gebouw een nieuw gassenpark met twee stikstofstanks voor de levering van vloeibaar en gasvormig stikstof, inclusief een nieuwe leidingtunnel die naar de nieuwe Cryo-ruimte gaat, vervolgt Schepers. “Verder komen er meer werkplekken en flexibele labs en gaat het entreegebied op de schop, voor een verbetering van de logistieke  studenten- en medewerkersstroom. Bovendien wordt het pand aangesloten op de warmte- en koudeopslag (WKO) en worden de laboratoria verduurzaamd.’’ Ector Hoogstad Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de aanpassingen.

Toopniveau

Het gebouw wordt volgens Van ’t Hullenaar dé high-end voorziening waar UU onderzoek samenkomt. “Het wordt een onderzoeksplek van topniveau waar we als universiteit bijzonder trots op zijn.” Verschillende faculteiten gaan straks gebruik maken van de het onderwijs- en onderzoeksgebouw: Diergeneeskunde, Geneeskunde, Bètawetenschappen en Geowetenschappen.

Het telefoontje van Van ’t Hullenaar heeft Van der Knaap als zeer bijzonder ervaren. De UU-directeur belde begin maart, ruim voor het moment dat premier Rutte de intelligente lockdown aankondigde en Nederland min of meer in het slot gooide. Van der Knaap: “Ze liet er geen gras over groeien en zei: ‘we hebben elkaar keihard nodig, laten we samen optrekken.’ Zo’n gesprek geeft vertrouwen. Fiona is to the point en heeft die sociale kant heel erg goed in de gaten. Het is heel simpel: als opdrachtgevers projecten stilleggen, hebben wij geen werk meer.”

Schaftkeet

Net als andere bouwbedrijven zat ook BAM Bouw en Techniek aanvankelijk met allerlei vragen, aldus Van der Knaap. Wat mag wel op een bouwlocatie? Wat mag niet? Hoe ga je de schaftkeet inrichten? Hoe houd je afstand? Hoe ga je je eigen mensen voorlichten? Binnen BAM is vrijwel direct ons eigen OMT opgericht: een coördinatieteam rond het Coronavirus dat zich toelegde op het nemen van preventieve maatregelen en het stroomlijnen van de informatievoorziening hierover. Dit team houdt de situatie voortdurend in de gaten. Van der Knaap: “We volgen uiteraard de instructies en richtlijnen van het kabinet en het RIVM. En het door het Rijk en de bouw- en technieksector vastgestelde protocol ‘Samen veilig doorwerken.” Op basis daarvan hebben we een aantal spelregels gemaakt op het gebied van onder meer vervoer van personeel, hygiëne en gedrag op de bouwplaats.”

We volgen uiteraard de instructies en richtlijnen van het kabinet en het RIVM”

Een groot deel van de werkdag bestaat voor Van ’t Hullenaar uit videobellen, maar ze probeert tussen het vergaderen door zoveel mogelijk haar gezicht te laten zien op de verschillende bouwlocaties. Ze wil graag weten wat er speelt, soms neemt ze een zelfgebakken taartje mee en zit ze met de jongens in de bouwkeet. Van ’t Hullenaar houdt de vinger aan de pols, maar is vooral ook zeer betrokken.

Vertrouwen

En dat is prettig werken voor hoofduitvoerder Robin Kroesen van BAM Bouw en Techniek. “Het is fijn om  je werk te kunnen doen voor een opdrachtgever als de Universiteit Utrecht. Ze hebben ons het vertrouwen gegeven om dit project zonder enige vertraging te kunnen doen. Het is een rare en onzekere periode, voor iedereen. Ik spreek jongens bij de koffieautomaat die uit Brabant komen en het coronaleed van zeer nabij hebben meegemaakt. En ze zijn allemaal blij dat ze kunnen doorwerken aan dit project.”

Dat het gebouw door de coronacrisis nagenoeg leeg was, bood ook voordelen, beaamt Kroesen. “Normaal gesproken voeren we werkzaamheden die veel geluidsoverlast veroorzaken uit tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Dat vergt iets van je planning. Nu hoefden we daar geen rekening mee te houden, omdat de mensen die hier anders aan het werk zijn, nu thuis werkten. Ook konden we bepaalde werkzaamheden naar voren halen. We zijn nu grofweg halverwege en liggen gelukkig prima op schema.”

Zoals het er nu naar uit ziet, kan het life Sciences Cluster eind 2020 in gebruik worden genomen. Zonder een dag vertraging.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bouwend Nederland.