nieuws

Aannemer fysiek gehinderd door schoolbestuur Haga Lyceum

utiliteitsbouw 1834

Aannemer fysiek gehinderd door schoolbestuur Haga Lyceum

De gemeente Amsterdam en het Cornelius Haga Lyceum zijn het oneens over wie extra klaslokalen bij de islamitische school moet bouwen. Volgens de gemeente lukt het niet om de extra huisvesting op tijd te realiseren omdat het Haga Lyceum de aannemer tegenwerkt. Donderdag dient een spoedprocedure over de bouwaanvraag van de school.

Het Cornelius Haga Lyceum zegt dat het zelf al een aannemer in de arm had genomen, maar dat de gemeente daarna ook een aannemer had ingeschakeld. Volgens verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman was het schoolbestuur op de hoogte gesteld van de komst van de aannemer. “Desondanks is de door de gemeente gecontracteerde aannemer deze week herhaaldelijk (fysiek) gehinderd door het schoolbestuur in zijn voorbereidende werk om de schoollokalen te laten plaatsen”, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

Zo werd de aannemer volgens de wethouder de toegang geweigerd, was er sprake van fysieke en verbale tegenwerking op en rond het bouwterrein en werden werkzaamheden ongedaan gemaakt. Aan het einde van de week leek het conflict zo te escaleren dat de werkzaamheden zijn gestaakt.

‘Onzin dat de aannemer is tegengewerkt’

Directeur-bestuurder Söner Atasoy bestempelt het als “onzin” dat de aannemer is tegengewerkt. “Dat is absoluut niet waar. De gemeente wist dat we al een aannemer hadden. We vinden het onbegrijpelijk dat ze een andere aannemer hebben ingeschakeld. Maar we maken ons geen zorgen over de uitbreiding, want we gaan ervan uit dat we in september gaan opleveren.”

In overleg met de officier van justitie en politie heeft de gemeente besloten naar de rechter te stappen om het geschil op te lossen. “Het college heeft het schoolbestuur op 21 juli een laatste kans geboden om vanaf maandag 22 juli de volledige medewerking te verlenen aan de aannemer. Deze medewerking is helaas niet verleend. Onze aannemer heeft daarom zijn werkzaamheden vandaag niet kunnen hervatten”, zegt de wethouder. Ze gaat een andere oplossing proberen te zoeken voor de leerlingen.

Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie oordeelde eerder deze maand hard over de school. Het bestuur brengt de school en de leerlingen schade toe, concludeert de inspectie, door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. Minister Arie Slob wil dat het bestuur opstapt, maar het bestuur weigert dat.

Om welke aannemers het gaat, wil de gemeente niet openbaar maken.

Reageer op dit artikel