nieuws

Upgrade E-pier op Schiphol ook naar Strukton

utiliteitsbouw 1158

Upgrade E-pier op Schiphol ook naar Strukton
De E-pier krijgt een opknapbeurt, net als alle andere pieren op Schiphol

Schiphol zet vaart achter de upgrade van de verschillende pieren. Strukton tekende gisteren de gegunde opdracht voor het upgraden van de E-pier, de hekkensluiter. Deze pier ligt volledig in beveiligd gebied, direct boven het bagageruim.

Met het project Upgrade Pieren (in totaal 70.600 m2) wordt pier na pier aangepakt. Sinds 2015 wordt niet meer bij de gates gecontroleerd en dat geeft extra ruimte. Alle pieren worden ingericht volgens het ‘open space concept’ met veel licht, betontinten en witte muren met zwarte contrasten.

Geheel in beveiligd gebied

De E-pier krijgt als laatste die opknapbeurt waarbij Strukton Worksphere de ervaring kan inzetten die het bedrijf opdeed bij de F- en G-pier en D-pier. De uitvoering van het werk aan de E-pier start na de bouwvak. Ballast Nedam moest recent bekend maken een jaar extra nodig te hebben voor de A-pier.

Bijzonder aan dit project is dat het geheel aan airside – het beveiligde gebied –  wordt uitgevoerd, dit geeft volgens Strukton een extra dimensie aan de uitvoering. Bij de opdracht horen zowel het bouwkundige werk als de installaties. De engineering, planning en logistiek wordt geheel in BIM uitgevoerd.

Specifiek voor de E-pier is onder andere het veelvuldig werken boven bagagegebieden. Een uitdaging om dit logistieke proces met tienduizenden stuks bagage per dag niet te verstoren, maar ook een harde contracteis.

Op de luchthaven wordt meer vertimmerd en verbouwd. Dit voorjaar werd het meerjarig onderhoud voor Schiphol gegund, contracten met een waarde van rond de 3 miljard euro. BAM, Heijmans en VolkerWessels voeren komende 9 jaar alle infra-werk uit.

Siebolt Bennema (links, Schiphol) en Evert Lemmen (Strukton) tekenen het contract voor de upgrade van de E-pier foto: Schiphol/Thijs ter Hart

Reageer op dit artikel