nieuws

‘Stoppen met probleemproject De Viking kost Deventer dik 15 miljoen’

utiliteitsbouw Premium 1064

‘Stoppen met probleemproject De Viking kost Deventer dik 15 miljoen’

Als gemeente Deventer stopt met het probleemproject De Viking gaat dat zo’n 15,5 miljoen euro kosten, blijkt uit cijfers van het college van B en W. De bouw van het filmtheater zorgde al voor tegenslag op tegenslag, waardoor de kosten flink uit de klauwen zijn gelopen.

Op dit moment is er nog geen intentie om te stoppen, benadrukte de gemeente onlangs nog aan Cobouw, maar het project staat op dit moment wel ‘on hold’ vanwege een nieuwe tegenslag dat nog eens 4 miljoen extra aan kosten met zich mee kan gaan brengen. Totdat de uitkomsten van nieuwe onderzoeken bekend zijn, wordt er niet gebouwd.

Sowieso 9,5 miljoen verlies

In de tussentijd heeft het college van B&W alvast de financiële gevolgen van stoppen uiteengezet, na vragen van oppositiepartij VVD. Uit die antwoorden blijkt dat gemeente Deventer sowieso al 9,5 miljoen euro verlies kan afboeken. Een bedrag dat al is uitgegeven aan de bouw.

Daar komt nog een bedrag bij, door verplichtingen die NV Maatschappelijk Vastgoed (projectleider namens de gemeente) is aangegaan. Hoe hoog dat bedrag is, is nu nog niet te zeggen, schrijft het college. Dit komt omdat er over elke verplichting die is aangegaan dan nog moet worden onderhandeld met de aannemer, de leveranciers en de adviseurs.

Subsidie terugbetalen

Wat wel zeker is, is dat de gemeente bij stoppen de toegekende subsidie van 5 miljoen euro aan de provincie moet terugbetalen. Alles bij elkaar opgeteld verwacht het college dat bij stoppen een bedrag van 15,5 miljoen euro is gemoeid.

Afbouwen van het theater komt, de extra 4 miljoen meegerekend, op zo’n 20 miljoen euro uit. Dit is fors meer dan de 10 miljoen waar rekening mee gehouden bij de start van het project in 2012.

April meer bekend

Naar verwachting wordt medio april bekend wat het eindplaatje is van de extra kosten, schrijft De Stentor. Dan kan de gemeenteraad beslissen wat ze gaat doen: stoppen of doorgaan?

Reageer op dit artikel