nieuws

Van vegetatiedak tot waterloos urinoir, zo duurzaam wordt het Binnenhof, als er geld genoeg is

utiliteitsbouw Premium 759

Van vegetatiedak tot waterloos urinoir, zo duurzaam wordt het Binnenhof, als er geld genoeg is

Een vegetatiedak en mogelijks zelfs een waterloos urinoir. Het nieuwe Binnenhof moet een voorbeeld worden van duurzaamheid. Of het zover komt, is nog wel de vraag. De begroting begint namelijk te ‘lekken.’ En dan nog: wie gaat deze klus klaren en tegen welke prijs?

’t isoleren van kappen, van gevels en vloeren, isolatieglas en energiezuinige installaties, het herstellen van zonwering en Louvreluiken, het plaatsen van zonnepanelen op platte daken en led-verlichting…

Een daglichtafhankelijke regeling van de verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie, ventilatie met warmteterugwinning, het gebruik van circulaire materialen…

Kortweg. Zo duurzaam wordt het Binnenhof.

Misschien nog wel duurzamer. Dit wordt namelijk nog onderzocht:

Regenwaterretentie, bijvoorbeeld met vegetatiedaken. Het toepassen van een energie managementsysteem. En het toepassen van waterloze urinoirs.

Spanning

Eerder werd al duidelijk dat het nieuwe Binnenhof van het aardgas afgaat. Dat is op zich niet zo ingewikkeld, omdat slechts enkele ruimte er op zijn aangesloten.

Zorgen zijn er over het kostenplaatje, blijkt uit een brief van staatssecretaris Knops. Hij vraagt zich serieus af of het budget van 475 miljoen euro wel genoeg is.

“De huidige marktsituatie geeft aanleiding voor financiële spanning op het beschikbare budget. In de komende maanden wordt duidelijk hoe groot de prijsstijging in de bouwsector op dit moment is en wat dit betekent voor de renovatie.”

Vakbekwaam

Knops waarschuwt de Kamer ook voor een mogelijk gebrek aan vakbekwaam personeel. De renovatie van het monument is in delen geknipt. Verder wordt er met een open boekhouding gewerkt.

Welke bouwbedrijven meedingen naar de werkzaamheden is onduidelijk.

Het voorontwerp moet in het tweede kwartaal van 2019 gereed zijn. De uitvoering moet in de zomer van 2020 van start gaan.

Zie hier de hele tijdlijn.

Reageer op dit artikel