nieuws

Rotterdam start tender nieuwe woon- en werktoren naast Centraal Station

utiliteitsbouw Premium 1341

Rotterdam start tender nieuwe woon- en werktoren naast Centraal Station

Rotterdam heeft de tender gestart van een van zijn meest prominente ontwikkellocaties: het Delftseplein. De gemeente wil dat er pal naast het Centraal Station een woon- en kantoortoren verrijst. Die mag 140 meter hoog worden.

Daarmee blijft de hoogte net onder die van de 150 meter hoge Delftse Poort, het voormalige hoofdkantoor van National Nederlanden. Op de locatie is plek om 41.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak toe te voegen.

Marktpartijen die meedingen wordt gevraagd om architectuur die kan concurreren met omliggende iconische gebouwen, zonder deze te overvleugelen. Grote technische uitdaging is vooral de externe veiligheid. Vanwege de directe nabijheid van de spoorbanen moet de nieuwe bebouwing de explosie van een trein met gevaarlijke stoffen kunnen overleven. In de bebouwing moeten zowel kantoren als woningen komen, de plint moet grotendeels gevuld worden met ‘publiekstrekkende’ voorzieningen. Half mei worden zes gegadigden geselecteerd, eind dit jaar moet de openbare verkoop zijn afgerond. De gemeente wil er zelf tenminste 7,5 miljoen euro aan overhouden.

De tender van het Delftseplein is onderdeel van het nieuwe zakendistrict Rotterdam Central District. In het kader van deze Maasstedelijke versie van de Zuidas is de gemeente ook in gesprek met vastgoedpartijen over het iets verderop gelegen Schiekadeblok, nabij het Hofplein. Het zou hier gaan om 140.000 vierkante meter kantoorruimte.

Reageer op dit artikel