nieuws

‘Uitvoerders staan onder grote druk’

utiliteitsbouw Premium 2506

‘Uitvoerders staan onder grote druk’

“Uitvoerders staan onder grote druk. Daar is meer aandacht voor nodig.” Dat zeggen vader en zoon Trebbe tegen Cobouw. “Uitvoerders zijn de sergeanten van de bouw.”

Het zijn pittige omstandigheden in de bouw. Prijzen blijven stijgen, vaklieden en materialen zijn niet of nauwelijks aan te slepen. Diegenen die daar het meest last van hebben, worden vaker over het hoofd gezien: de uitvoerders.

Hein en Hein Trebbe breken een lans voor ze: “Wat ik heel vervelend vind, is dat onze mensen zo ontzettend onder druk staan buiten. Zij hebben het moeilijk met de steeds grotere problemen. Daar lijden ze onder”, zegt Hein Trebbe senior in gesprek met Cobouw.

Sergeant van de bouw

Zijn zoon is het daar helemaal mee eens. “Uitvoerders staan onder grote druk. Zij staan in de wind, zijn eigenlijk de sergeant van de bouw. Zij zijn namelijk de schakel tussen hetgeen er bedacht is op kantoor en wat er gemaakt moet worden in de praktijk.”

De twee bouwdirecteuren van Trebbe denken dat er verschillende oplossingen zijn om uitvoerders meer uit de wind te houden. “We moeten als sector nog meer in de fabriek maken. Daarnaast moeten we de instroom bevorderen om het personeelstekort terug te dringen.”

Kwaliteit boven snelheid

Bij Trebbe merken ze dat het steeds lastiger wordt om goed personeel te krijgen. De komende jaren richt de ontwikkelende bouwer zich op het verbeteren van de bouwlogistiek.

Een bouwplaats van Trebbe

Nóg sneller woningen bouwen, is volgens Trebbe niet het belangrijkste item. “Het is geen doel op zich meer om een woning vijf dagen eerder opgeleverd te krijgen. Je kunt beter het huis beter opleveren. Zo zijn we nu bezig met allerlei trajecten samen met onze co-makers om de voorspelbaarheid omhoog te krijgen en de prijs te laten zakken.”

Het dubbelinterview met Trebbe is morgen op de website van Cobouw te lezen. Vader en zoon gaan in op de enorme omzetgroei na de crisis, vertellen openhartig over hun jeugd en hun visie op langdurige relaties. En Hein Trebbe senior (72) vertelt onder meer waarom hij ondanks zijn leeftijd nog altijd vier dagen per week in de weer is.

“Eigenlijk wilde ik op 66-, 67-jarige leeftijd sterk afbouwen, maar werken bevalt me gewoon nog te goed. Daarnaast geeft werken discipline aan je leven.”

“Ik ben misschien iets aardiger.” Wie van de twee zegt dit? Vader of zoon? Lees morgen het hele interview in Cobouw.

Hein en Hein Trebbe in hun kantoor in Zwolle. Foto: Ruud Ploeg. 

Reageer op dit artikel