nieuws

Nieuw plan: ‘De Kuip renoveren en uitgraven beter voor iedereen’

utiliteitsbouw Premium 7880

Nieuw plan: ‘De Kuip renoveren en uitgraven beter voor iedereen’

De botsing tussen Feyenoord en gemeente Rotterdam over de stadionplannen geeft voeding aan plannen om de oude Kuip tóch op te lappen. Een kersvers renovatieconcept krikt de capaciteit op naar 60.000 bezoekers én lost de verkeersproblemen op. En dat voor €165 miljoen.

Er is weer een nieuw plan voor De Kuip van Feyenoord. De oude Kuip is de parel in het plan ‘Hart van Zuid, Parel voor de Stad’. Die krijgt een inbedding in een ‘Oester’. Op dit tweelaagse gebouw rondom het stadion is een multifunctioneel plein voorzien, het ‘Plaza’.

“Dit plan biedt ruimte aan 12.000  parkeerplaatsen én zorgt voor constructieve versterking voor de bestaande Kuip – een rollator voor het oude mannetje”, vertelt bedenker Joop Mommers enthousiast. “We lossen in één keer alle problemen van het gebied op.”

Mommers: ‘Dit plan biedt ruimte aan 12.000 parkeerplaatsen én zorgt voor constructieve versterking voor de bestaande Kuip – een rollator voor het oude mannetje’

Mommers noemt zichzelf: ‘conceptontwikkelaar, visionair en uitvinder’ en bedacht al in 2005 met Bouwhaven Consultants een nieuwbouwplan in de Maas.  Nu komt hij een dag na de demonstratie voor behoud van de oude Kuip – in het water gevallen door uitvallen van de stadionverlichting – met een nieuw plan. Het voorziet in verlaging van de grasmat met 5 tot 6 meter en verwijdering van de grachten, waardoor dichtbij het veld plek ontstaat voor tribunes met duizenden nieuwe sta/zitplaatsen en tachtig nieuwe business-seats. Grond en gras worden aan de Feyenoord-fans verkocht.

Bij grote drukte kan er een mobiele tribune in het gat. In de 36 nieuwe toegangspunten van de ‘Oester’ zijn nieuwe sanitaire voorzieningen en horecapunten voorzien.

Twintig bestaande business-seats worden geschrapt om een verbinding van binnenuit naar de Plaza te maken. Bij grote drukte kan er een mobiele tribune in het gat. In de 36 nieuwe toegangspunten van de ‘Oester’ zijn nieuwe sanitaire voorzieningen en horecapunten voorzien. Auto’s worden direct naar de juiste stadionvakken gestuurd, eenmaal uitgestapt ervaren bezoekers direct de grasmat vanaf de Plaza.

Uitkopen van bedrijven is niet meer nodig: bedrijven aan de Olympiaweg krijgen een nieuw onderkomen in de Oester. Die kan ook dienen als basis voor een eventuele vierde ring, goed voor een capaciteitsuitbreiding naar 105.000 zitplaatsen. Het Maasgebouw wordt opgekrikt en verplaatst.

Volgens het – gefaseerd uitvoerbare – plan is renovatie en uitbreiding naar 60.000 zitplaatsen al mogelijk voor 165 miljoen euro. Een schijntje vergeleken met de prijs van een slordige half miljard euro waar Feyenoord nu tegenaan hikt.

Volgens het – gefaseerd uitvoerbare – plan is renovatie en uitbreiding naar 60.000 zitplaatsen al mogelijk voor 165 miljoen euro. Een schijntje vergeleken met de prijs van een slordige half miljard euro waar Feyenoord nu tegenaan hikt. Gemeentelijke steun is er niet voor nodig. De prijs van extraatjes is ook becijferd: de ‘Oester’ kost 150 miljoen, een beweegbaar dak 50 miljoen, een vierde ring 110 miljoen.

‘Dit plan is voordeliger, gebruikt drie maal het bestaande grondoppervlak en behoudt het Rijksmonument’.

Grote vraag: is het besluit over nieuwbouw geen gelopen race? Mommers: “Welnee, het kan elk moment ploffen! Dit plan is voordeliger, gebruikt drie maal het bestaande grondoppervlak en behoudt het Rijksmonument. Het is gewoon beter voor iedereen.”

Reageer op dit artikel