nieuws

Johan Cruijff Arena wordt steeds meer een living lab

utiliteitsbouw Premium 1240

Johan Cruijff Arena wordt steeds meer een living lab

Voetbalclub Ajax mag dan een kweekvijver zijn van talent; de Johan Cruijff Arena kan natuurlijk niet achterblijven. Bouwers Ballast Nedam en BAM sleutelen er lustig op los om het stadion steeds slimmer te maken.

Na de grootste batterij die BAM in het stadion mocht aanleggen, en de uitbreiding van de loopruimte en catering achter de tribune, is het nu aan Ballast Nedam om het stadion verder op te stoten in de vaart der volkeren. Dat mag, want Ballast Nedam, dat samen met BAM in 1993-1996 het stadion bouwde, heeft zijn zogeheten founderovereenkomst met het stadion verlengd tot 2026. Ook is het concern strategische partner van de Amsterdam Innovation Arena geworden.

Johan Cruijff Arena is een van de duurzaamste stadions ter wereld

Dat houdt in dat het bouwconcern het stadion verder mag verslimmen en uitbreiden. De Johan Cruijff Arena is volgens Ballast Nedam een van de duurzaamste stadions ter wereld en wordt internationaal beschouwd als rolmodel voor moderne stadionbouw en -exploitatie. De innovaties in het stadion fungeren als “living lab”.

Meer informatie over dit project

Het bouwconcern heeft met het stadion afgesproken te kijken of de constructie verder verbeterd kan worden waardoor er nog meer toeschouwers in het stadion kunnen. Ook mag Ballast Nedam zijn zinnen zetten op stappen vooruit op het gebied van energieopwekking, crowdmanagement, verduistering en akoestiek.

Smart Johan Cruijff Arena

Bekeken wordt ook of met (glasvezel)sensortechnologie een datagestuurde exploitatie en onderhoud in het stadion kan ondersteunen. De parkeergarage onder het stadion wordt mogelijk ook een plek die Ballast Nedam mag gebruiken als levend laboratorium.

Door alle vernieuwingen wordt de Johan Cruijff ArenA steeds meer een “smart stadium”. “De techniek kan vervolgens uitrollen over een groter gebied, een stad, een regio of een land”, verwacht Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel