nieuws

Rutte zetelt zelf circulair tijdens renovatie Binnenhof: 5 jaar geen Torentje

utiliteitsbouw Premium 1174

Rutte zetelt zelf circulair tijdens renovatie Binnenhof: 5 jaar geen Torentje

Premier Rutte en zijn eigen ministerie verhuizen tijdelijk naar een circulair gebouw op het terrein van het Catshuis. Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft een ontwerp gemaakt. De geheime tender voor een bouwer loopt nog, bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf.

Ed Nijpels presenteert vanmiddag de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Premier Rutte gaat alvast zelf het goede voorbeeld te geven door bij de renovatie van het Binnenhof te kiezen voor duurzame en circulaire huisvesting. Er gaan ook brede stemmen op om het Binnenhof zelf ook gasloos en klimaatneutraal te maken, maar daarover is nog altijd geen finale beslissing genomen.

Tender geheim

Zoals bekend zijn alle aanbestedingen rond de renovatie geheim verklaard. Het Rijksvastgoedbedrijf wil alleen bevestigen dat de “onderhandelingen nog gaande zijn”. In het najaar van 2019 begint de bouw van de tijdelijke huisvesting en in de zomer van 2020 gaan ruim 200 medewerkers van Algemene Zaken over van het Binnenhof naar het Catshuisterrein. Dit is nodig omdat het Binnenhof in de periode 2020-2025 wordt gerenoveerd.

Drie verdiepingen in de tuin

Onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade is het schetsontwerp gemaakt voor de tijdelijke huisvesting op het Catshuisterrein. De tijdelijke huisvesting bestaat uit een begane grond en drie verdiepingen en wordt opgebouwd uit kantoorunits.

Er zijn in totaal drie gebouwdelen, die onderling zijn verbonden door twee transparante overkappingen. De buitengevel is hout, zodat de uitstraling van het gebouw aansluit bij de omliggende natuur. Het gebouw is duurzaam en circulair.

Na afloop van het tijdelijk gebruik, wordt het gebouw volledig weggehaald en kunnen de units ergens anders opnieuw worden ingezet. Aan het Catshuis zelf wordt niets gewijzigd en ook het  terrein wordt na 2025 teruggebracht in de huidige staat.

Reageer op dit artikel