nieuws

EU-hof schort EMA-vestiging in Amsterdam niet op

utiliteitsbouw 1672

EU-hof schort EMA-vestiging in Amsterdam niet op

Dura Vermeer en Heijmans kunnen voorlopig verder bouwen aan de Zuidas. De beoogde vestiging van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam per 30 maart 2019 wordt namelijk niet opgeschort. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald in het kort geding dat de stad Milaan had aangespannen.

Milaan had om de opschorting gevraagd in afwachting van een definitieve uitspraak van het Hof over de toewijzingsprocedure van het EU-agentschap. Italië eist nietigverklaring van het besluit om het EMA na een loting naar Amsterdam te verplaatsen. Het Hof zegt dat het met het afwijzen van de opschorting “niet vooruitloopt op een uitspraak over de grond van de zaak.”

Loting

Het agentschap moet uit Londen weg omdat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. In november stemden de EU-lidstaten over een nieuwe plek, waarvoor negentien steden zich hadden aangemeld. Amsterdam sleepte het felbegeerde bureau binnen na een loting met Milaan omdat ze na drie stemrondes gelijk waren geëindigd.
De Italianen bestrijden ook dat het nieuwbouwkantoor aan de Zuidas op tijd klaar zal zijn waardoor de continuïteit van het werk, een zwaarwegende voorwaarde voor de kandidatuur, niet gegarandeerd is. De juridische strijd is nog niet gestreden, maar ondertussen wordt al hard gewerkt aan het nieuwe pand op de Zuidas. Vorige maand werd de symbolische eerste paal geslagen. Na een supersnelle tenderfase bleek Dura Vermeer de enige inschrijver. Na gunning is Heijmans aangehaakt.

Project EMA (38.812 m2)

  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
  • Potentiele opdrachtnemer: Dura Vermeer
  • Contractvorm: DBM
  • Contractwaarde: 250 en 300 miljoen euro
  • Gunning: 8 maart 2018
  • Harde opleveringsdatum: 15 november 2019

Lees meer over de perikelen rond het EMA:

De ontknoping: Dura Vermeer bouwt EMA voor 255 miljoen euro 

Zublin trekt zich terug

Alleen Dura en Zublin over voor EMA

Tenderfase EMA al begonnen

Eerst tijdelijk pand voor EMA

Reageer op dit artikel