nieuws

Vertraging, extra kosten én opnieuw vertraging voor theater De Viking

utiliteitsbouw Premium 878

Vertraging, extra kosten én opnieuw vertraging voor theater De Viking

Klap op klap krijgt de bouw van filmtheater De Viking te verduren. Na een vertraging van vijf maanden én een tekort van ruim vijf miljoen euro, is de bouw van theater De Viking in Deventer opnieuw vertraagd.

Het gaat dit keer om een vertraging van ‘slechts’ enkele weken, wat niets is in vergelijking met de eerdere vertraging van vijf maanden. Toch is het opnieuw een tegenslag voor de bouw van theater De Viking. Het bouwproject is nog maar in de beginfase, maar heeft al te maken gehad met enorm veel problemen en kritiek. Zo zijn er problemen geweest rondom een late aanlevering van een speciale Holcon- vloer, werd er asbest in de grond ontdekt en moest er extra onderzoek worden uitgevoerd vanwege de archeologische waardevolle bodem.

Kosten flink opgelopen

De kosten voor het project zijn daardoor flink opgelopen. Volgens een onderzoekscommissie bestaande uit gemeenteraadsleden zijn de kosten opgelopen naar 15,5 miljoen euro, terwijl van 10 miljoen werd uitgegaan. Of de nieuwe vertraging opnieuw voor extra kosten gaat zorgen, is nog niet duidelijk, maar de gemeente sluit het niet uit.

“Op dit moment zetten alle partijen zich in om er voor te zorgen dat de staalbouw zo snel mogelijk kan starten. Dat is op dit moment de prioriteit. Aansluitend vinden er gesprekken plaats over de oorzaak  en de verantwoordelijkheden van de onvolledige gegevensaanlevering en de gevolgen voor de bouwplanning en de kosten. Als daar meer over bekend is, informeert het college u daarover”, staat te lezen in een raadsmededeling van wethouder Rorink aan de gemeente Deventer.

Vertraging door akoestische rubbers

De vertraging heeft dit keer te maken met ‘akoestische rubbers’. Eerst waren deze te laat geleverd (vanwege de vorst in maart) en vervolgens waren de bijbehorende berekeningen onvolledig aangeleverd bij de gemeente. Inmiddels zijn deze twee problemen allebei opgelost, maar toch kan de staalbouw niet voor 22 mei van start gaan. “De onderaannemer is eerst een ander werk is gaan uitvoeren”, staat te lezen in de raadsmededeling.

Overigens is het onvolledig aanleveren van berekeningen geen uitzondering. Het gebeurt wel vaker, omdat het gaat omdat het gaat om detailberekeningen, laat gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman weten. “Elke verbinding heeft haar eigen berekening en is afhankelijk van belasting en de mate van ontkoppeling. Je zou ook kunnen zeggen dat er aanvullende gegevens gevraagd zijn en dat is wel vaker het geval.”

Volgens de planning moet theater De Viking voor december worden opgeleverd. Of de nieuwe vertraging ook invloed heeft op de oplevering, is nog niet duidelijk.

Aannemer Hegeman was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel