nieuws

Vink topt silo’s Zeeburgereiland op tot 43 meter hoog

utiliteitsbouw Premium 2869

Vink topt silo’s Zeeburgereiland op tot 43 meter hoog

De drie 23 meter hoge silo’s van de oude rioolzuivering op het Zeeburgereiland worden nog 15 meter hoger. De combinatie met Vink Bouw heeft de opdracht gewonnen om in de betonnen kolossen horeca, kantoren, een brouwerij en dakterrassen te maken.

De gemeente Amsterdam heeft het plan De Drie Koningen gekozen uit 40 inzendingen voor de prijsvraag. Het eerste keus de Sportheldenbuurtbuurt woog overigens voor 50 procent mee. Het plan van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Grayfield, Architectenbureau TANK, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ B.V. werd als beste beoordeeld.

Oude iconen van rioolzuivering

Het plan bestaat uit een breed programma met een kinderspeelplaats, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw met nog eens 15 meter. De verwachting is dat het plan in 2020 wordt opgeleverd.

de 23 meter hoge silo’s worden nog eens 15 meter hoger met een houten constructie. Foto’s Gemeente Amsterdam

De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Deze eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland nadert zijn voltooiing. In het hart van de wijk komt nog de Urban Sport Zone met grote sportvelden, een sporthal en de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland.

Reageer op dit artikel