nieuws

Aannemers hebben ‘geen tijd’ voor verbouwing Museum Arnhem

utiliteitsbouw 3014

Aannemers hebben ‘geen tijd’ voor verbouwing Museum Arnhem
Museum Arnhem

Gemeente Arnhem trekt de aanbesteding voor de bouw van Museum Arnhem in. Slechts één aannemer schreef zich in voor het werktuigbouwkundig bestek, en twee voor elektrotechnische deel. Gemiddeld kwamen de offertes 75 procent boven de raming uit.

Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. Aanvankelijk waren er voldoende inschrijvingen. Een deel van die inschrijvers trok zich gedurende de aanbesteding echter terug. Een door de gemeente veelgehoorde reden voor het terugtrekken was dat aannemers, door het aannemen van andere klussen, “geen tijd” meer hadden voor het project.

De aanbestedingstermijn sloot op 9 februari. De verbouwing, geraamd op bijna 15 miljoen euro, moet 550 vierkante meter extra expositieruimte opleveren, plus een opknapbeurt voor het rijksmonument. Ook is een nieuw depot voorzien voor de kunst – en archologiecollectie van de gemeente. Het bureau Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam maakte het ontwerp.

Het museum moest de deuren al sluiten vanwege bouwonderzoeken en asbestsanering. De sluiting was gepland tot eind 2019, maar zal nu naar verwachting langer duren. Museum Arnhem blijft in de tussentijd actief door middel van pop-up tentoonstellingen, educatieprogramma’s en andere activiteiten. De komende tijd onderzoekt het college hoe de ambities voor Museum Arnhem te realiseren zijn.

Het museumgebouw, een herensociëteit uit 1873 met twee latere uitbreidingen, is hard aan uitbreiding en vernieuwing toe. De gemeente betaalt, maar ook achttien medewerkers van de ondersteunende diensten kregen al een lelijke rekening; zij werden ontslagen.

“Het is ontzettend balen, echt een domper”, reageert museumdirecteur Saskia Bak. “Alsof er een stok tussen de spaken is gestoken, zo staan we opeens stil.” Volgens haar zijn de procedures allemaal zorgvuldig geweest, met goede berekeningen en deskundigen op het gebied van kosten.

De gemeente gaat een second opinion over de ontstane situatie vragen.

Reageer op dit artikel