nieuws

VolkerWessels graaft zich letterlijk in bij Paleis Het Loo

utiliteitsbouw 4119

VolkerWessels graaft zich letterlijk in bij Paleis Het Loo

Paleis Het Loo wordt bijna 2 keer zo groot door een enorme ondergrondse uitbreiding. Drie jaar lang is het paleis verboden voor bezoekers en het domein van bouwvakkers. VolkerWessels graaft zich letterlijk in op 10 meter diepte.

Vanaf vandaag is het paleis 3 jaar gesloten en het domein van bouwvakkers van VolkerWessels. Op de valreep bezochten gisteren nog bijna 3000 mensen het paleis. De ambitie is om van Het Loo het Louvre op de Veluwe te maken. De binnenplaats met de vijver wordt uitgegraven.

Afgelopen zomer werd het eerste grote contract gegund aan Volker Staal en Funderingen (VSF). De VolkerWessels-dochter gaat aan de slag met de enorme ondergrondse betonnen bouwkuip. BAM, Max Bögl, Ballast Nedam en Heijmans grepen naast de opdracht.

Er wordt 45.000 kuub zand uitgegraven. Illustraties: Kaan architecten

De ondergrondse uitbreiding verbindt de vleugels van het huidige paleis en het Corps de Logis (het hoofdgebouw. De bouwkuip van 4500 m2 wordt 10 meter diep. Daarbij wordt 4000 m³ gewapend onderwaterbeton verankerd door circa 400 GEWI trekpalen.

De 400 meter-grote verankerde bouwkuipwanden komen rond de gehele binnenplaats en deels ook op 4 plaatsen onder de bestaande monumentale gebouwen. In totaal komt daarbij 45000 m³ zand vrij.

Opgedeeld in 6 opdrachten

Bewust is de verbouwing verdeeld in meerdere opdrachten, die relatief weinig overlap kennen en heel verschillende disciplines vereisen, lichtte Peter Bakkum, hoofd projectbureau afgelopen zomer al toe: “Bouwen en verbouwen is een vak apart binnen de museumwereld, dus je moet als opdrachtgever wel weten waar je aan begint en welke risico’s op de loer liggen.”

Zoals bij Hermitage en Mauritshuis

Er is gekozen voor bestekken, maar er wordt ook gegund op basis van kwaliteitscriteria (emvi 40/60 procent) met een plan van aanpak en risicobeheersplan. De aanpak is relatief traditioneel en volgens beproefd concept met een team dat zijn sporen heeft verdiend bij de Hermitage, Mauritshuis, Van Goghmuseum, Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

De heropening van het volledig vernieuwde paleis staat gepland voor het voorjaar van 2021.


Renovatie en uitbreiding Paleis Het Loo

 • Opdrachtgever: Paleis Het Loo
 • Contractvorm: bestekken
 • Aantal deelcontracten bouw: 6
 • 1e deelcontract: VolkerStaal
 • Architect: KAAN Architecten
 • Ingenieursdiensten: Valstar Simonis
 • Geraamd budget: 123,2 miljoen
 • Gesloten voor verbouwing: 8-1-2018-voorjaar 2021

Deelcontracten renovatie & uitbreiding

 1. Ruwbouw ondergronds: betonnen bouwkuip
 2. Ondergronds museum, renovatie vleugels en coördinatie
 3. Asbestsanering en renovatie paleis
 4. Electrotechnische installaties, incl data en beveiliging
 5. Werktuigbouwkundige installaties
 6. Liften

 

Reageer op dit artikel