nieuws

Haitsma zet razendsnel datacentrum neer in Frankfurt

utiliteitsbouw 2742

Haitsma zet razendsnel datacentrum neer in Frankfurt

Met prefab kolommen, liggers en TT-platen zet Haitsma beton in acht weken tijd de hoofddraagconstructie neer voor een nieuw datacentrum in Frankfurt. Daarmee hoopt de Ierse hoofdaannemer tijd terug te winnen die in het voortraject is verloren.  

Mede door de aanstaande verhuizing van grote financiële instellingen door de Brexit neemt de behoefte aan datadiensten in en rond Frankfurt sterk toe.  Op de plek waar Equinix een nieuw datacentrum met  een oppervlak van 12.500 m2 wil neerzetten stond tot voor kort een oud kantoor. Maar tijdens de sloop daarvan werd veel meer asbest aangetroffen dan verwacht, waardoor de bouw meteen een vertraging van acht weken opliep. Terwijl de opleverdatum niet naar achter opgeschoven kon worden aangezien Equinix al leveringsafspraken had gemaakt met haar opdrachtgevers..

Na een bezoek aan de fabriek van Haitsma in Kootstertille hakten hoofdaannemer Mercury en Van Boekel Bouw & Infra de knoop door.

Na een bezoek aan de fabriek van Haitsma in Kootstertille hakten hoofdaannemer Mercury en Van Boekel Bouw & Infra snel de knoop door. Nog dezelfde dag kwam de order binnen. “Blijkbaar was er geen partij in Duitsland die zo snel kon leveren en aan de strenge kwaliteitseisen kon voldoen”, zegt Klaas Ellens van Haitsma.

Haitsma levertde zogeheten TT-platen. Dat is een vloersysteem dat bestaat uit een dunne bovenflens met twee voorgespannen ribben aan de onderzijde.

Het datacenter krijgt vier bouwlagen met een prefab betonnen draagconstructie. Behalve kolommen en liggers worden ook de vloerplaten prefab uitgevoerd. Haitsma levert daarvoor de zogeheten TT-platen.  Dat is een vloersysteem dat bestaat uit een dunne bovenflens met twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. Ze hebben een recht uiteinde voor de oplegging op de balken. De balken steunen op hun beurt af op kolommen die zijn voorzien van speciale consoles.

Door de voorspanning hebben de TT-platen een relatief laag eigen gewicht, terwijl ze hoge belastingen kunnen opnemen

Door de voorspanning hebben de TT-platen volgens Ellens een relatief laag eigen gewicht, terwijl ze hoge belastingen kunnen opnemen. De ruimte tussen de ribben van de TT-platen kan benut worden voor datakabels en leidingen. Ook kunnen in de flens met druklaag gemakkelijk sparingen en instortvoorzieningen worden aangebracht. Om een nog hoger bouwtempo te realiseren kunnen veel voorzieningen vooraf al in de vloer worden meegenomen.

De Ballast-Nedam dochter levert alle prefab betonelementen just-in-time over de weg aan. In totaal gaat het om bijna 630 TT -platen, 326 sponningbalken (samen 2 kilometer lengte) en 116 kolommen (1500 meter). De levering en montage vindt plaats tussen week 8 en 17.

Reageer op dit artikel