nieuws

Bomproof Eurojust in Haagse duinen opgeleverd

utiliteitsbouw 69

Bomproof Eurojust in Haagse duinen opgeleverd

Vanaf komende zomer wordt terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit aangestuurd vanuit de Haagse duinen. Heijmans heeft de speciale bomproof huisvesting van Eurojust afgelopen week opgeleverd.

Komende maanden wordt er volop gewerkt aan de inrichting en aan de verhuizing.

Goudbende opgerold

Rond de zomer verwacht Eurojust volledig operationeel te zijn aan de Johan de Wittlaan. Net als bij het Binnenhof gaat de bouw en daarvoor de tender gepaard met veel geheimzinnigheid en dat heeft alles te maken met de kerntaken van de organisatie. Vorige maand werd onder leiding van Eurojust nog een internationale goudbende opgerold.  

Gevel van composiet

Concurrentie wint het in dit geval van topkwaliteit. Het superbeveiligde gebouw in de groenstrook bij Scheveningen huisvest ruim 500 Europese crimefighters. Net als de buren bij het Internationaal Strafhof is bij het ontwerp van Mecanoo -Haskoning – DS de keus gevallen op een composiet gevel. De combinatie van aramide- en koolstofvezels werkt superlicht en flexibel, maar is tegelijk bomproof.

Internationale zone

De nieuwbouw van Eurojust ligt in de Internationale Zone in Den Haag, waar inmiddels ook EuropolNCIAKosovo Rechtbank en het Internationaal Strafhof zijn gevestigd. De bouw werd in 2013 gegund aan Heijmans. Het Build en Maintain contract loopt 15 jaar met een optie tot 5 jaar verlenging. De netto contante waarde van het contract is 105 miljoen euro.

In september 2015 startte het bouwbedrijf met de aanleg van het hoogbouwdeel voor de nieuwe huisvesting van Eurojust. De nieuwbouw Eurojust behaalt een BREEAM kwalificatie van 3 sterren (Very Good), met een score van 55,89 procent.

Project: Eurojust

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels