nieuws

Bouwstop voor drijvende hotelkamers

utiliteitsbouw Premium 1575

Bouwstop voor drijvende hotelkamers

Hotel-restaurant Villa Augustus heeft op last van de gemeente Dordrecht de bouw van drijvende hotelkamers stilgelegd. Volgens de Dordtse welstandscommissie wordt het originele aanzien teveel aangetast. Opmerkelijk, want het voormalige kantoorponton brandde vorige maand volledig af.

De eigenaars van de verbouwde watertoren aan het Wantij begonnen na de brand direct met het herstel. De gemeente dreigt nu met een dwangsom van twintigduizend euro als ze doorgaan. “Dat heeft ons verbijsterd, wij werken vanuit de geest van de bestaande opbouw”, zegt Hans Loos, een van de drie compagnons van Villa Augustus. “Maar een goede hotelkamer heeft wel uitzicht en licht nodig.” De welstandscommissie stoort zich juist aan nieuwe ramen en balkondeuren.

Het ponton waarop de acht hotelkamers moeten komen is een ruim honderd jaar oud kantoorschip uit de Rotterdamse haven. Het was ooit eigendom van de sleepdienst Eerland en later van Boskalis. Na de brand zijn alleen het stalen bak en het skelet over. De houten opbouw en beplating gingen verloren.

Ruim tien jaar geleden hadden de hoteleigenaars een soortgelijk probleem toen Welstand het plan voor Villa Augustus afwees. De commissie had bezwaar tegen het maken van ramen en deuren in de monumentale watertoren uit 1882. Het gemeentebestuur legde toen het welstandsadvies naast zich neer, waarna de verbouwde waterfabriek uitgroeide tot een van de meest succesvolle regionale  horecavoorzieningen en voorbeeldproject voor transformatie van monumenten.

Onconventionele aanpak speelt rol

Loos vermoedt dat zijn onconventionele aanpak een rol speelt. Met mede-eigenaars Daan van der Have en Dorine de Vos doet hij het ontwerp en de uitvoering zelf. Op die manier verbouwden ze eerder het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn in Rotterdam tot Hotel New York. Alleen voor de installaties en grote bouwkundige ingrepen huren ze aannemers in.

Om de Dordtse welstandscommissie ter wille te zijn, is inmiddels Lugten Malschaert Architecten in de arm genomen. “Zij willen ons plan verdedigen bij Welstand, we maken een paar kleine aanpassingen”, zegt Loos.

Reageer op dit artikel