nieuws

PBL: ‘Kantorenleegstand geen maatschappelijk probleem’

utiliteitsbouw 1257

PBL: ‘Kantorenleegstand geen maatschappelijk probleem’
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De leegstand van kantoren brengt helemaal niet zoveel negatieve effecten mee als altijd werd gedacht. Althans, volgens een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er geen bewijs dat bij kantorenleegstand bijvoorbeeld verloedering optreedt met dalende huizenprijzen tot gevolg.

Kantorenleegstand kan dan ook niet als een maatschappelijk probleem worden gezien, maar is meer het probleem van de verhuurder die inkomsten misloopt, stelt PBL op basis van de studie ‘divergentie op de kantorenmarkt’. Al sluit het planbureau niet uit dat in sommige ‘individuele gevallen’ wel dit soort negatieve effecten optreden.

Beperkt effect op financiële stabiliteit

Ook het effect op de financiële stabiliteit lijkt volgens het PBL beperkt. Nederlandse institutionele beleggers investeren zeer beperkt in Nederlands commercieel vastgoed in het algemeen en minder in kantoren specifiek. Ook bij banken zijn de risico’s als gevolg van problematische vastgoedleningen de afgelopen jaren afgenomen.

Leegstand daalt, maar blijft hoog

De leegstand van kantoren is de laatste tijd opnieuw gedaald, maar blijft volgens het planbureau toch structureel hoog. Ook op de langere termijn valt niet te verwachten dat de vraag naar kantoorruimte het huidige aanbod zal overstijgen. De vraag naar kantoorruimte groeit al sinds de eeuwwisseling minder hard dan de kantorenvoorraad. De prijzen die beleggers betaalden voor bedrijfsvastgoed bleven desondanks tot aan het crisisjaar 2008 stijgen. Daarna volgde een forse daling, maar de laatste tijd zitten ook de verkoopprijzen weer in de lift.

Beleggers investeren in stenen

Die recente stijging lijkt volgens het PBL vooral gedreven door een ruime beschikbaarheid van kapitaal, in combinatie met een lage rente. Dat maakt het voor beleggers interessant om in stenen te investeren. Van een koortsachtige vraag bij huurders is evenwel geen sprake.

Reageer op dit artikel