nieuws

Hurks-directeur: ‘RIVM-project was lijdensweg’

utiliteitsbouw 6181

Hurks-directeur: ‘RIVM-project was lijdensweg’
Rick van Heumen, directeur Hurks

Hurks stapte zo’n vier jaar geleden in complexe dbfmo-projecten, zoals de nieuwbouw voor het RIVM in Utrecht. Woensdag kondigde het Brabantse bedrijf aan uit het project te stappen. “We hebben inmiddels ontdekt dat dit type project niet bij ons past”, zegt Rick van Heumen, algemeen directeur bouw en vastgoedontwikkeling utiliteit bij Hurks.

Definitief is het nog niet, maar zowel Heijmans als Hurks hebben mondeling aan opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf meegedeeld dat ze uit het RIVM-project willen stappen. Het project dat onder andere laboratoria zal huisvesten, verloopt vanaf de gunning in 2014 zeer moeizaam.

Heijmans, dat te maken heeft met strakke bankconvenanten, verlaat het project omdat dit “past bij de strategie om in het transitiejaar 2017 de impact van een aantal specifieke projecten zo snel mogelijk af te bouwen”, meldde het bedrijf woensdagochtend.

Hurks kan niet achterblijven

“Hurks kon niet achterblijven toen Heijmans het noodzakelijk vond om naar buiten te treden”, zegt Rick van Heumen, algemeen directeur Bouw en Vastgoed bij Hurks. “De reden dat we naar buiten zijn getreden, is dat Heijmans het heeft gedaan. Want we zijn er nog niet uit.” Maar de intentie is er. “We wilden niet het beeld in de markt hebben dat wij met Strukton het project voortzetten.”

Hurks wil zich meer toeleggen op woning-  en utiliteitsbouw en niet meer op complexe contractvormen. Van Heumen: “Complexe dbfmo-contracten brengen toch een lijdensweg. We zijn we in dit traject gestapt met de gedachte: dat zou bij ons kunnen passen. We zijn er voor gevraagd. Het was eigenlijk meer een verkenning. Heijmans en Strukton zijn goede partners. Ze hebben allebei veel ervaring. Maar het liep niet zoals het zou moeten. Inmiddels hebben we ontdekt dat zo’n type project niet bij ons past.”

Rechtbank bouwen is hele andere business dan laboratoria

Niet dat Hurks geen grote projecten meer wil doen. Groot is niet per se complex, aldus de bouwdirecteur. “De complexiteit van het RIVM-project zit in de contractvorming. Het project had een omvang die we zelfs alleen zouden aankunnen. Alleen de type contractvorming (DBFMO – red.) en het feit dat je in exploitatie blijft zitten voor 25 jaar en het feit dat we daarop niet op georganiseerd zijn, heeft ons doen besluiten om daar niet verder in te gaan.”

De RIVM-nieuwbouw krijgt meer heipalen.

“Een rechtbank bouwen en exploiteren is toch een hele andere business dan dit, waar je te maken heb met labs van het high containment-type, en, ik noem maar wat, het ebola-virus.”

Alle bouwers, zowel Strukton, Heijmans als Hurks als het Rijks, hebben zich verkeken op het project, stelt Van Heumen. “Het contract past niet zo bij het product dat gerealiseerd wordt. Dit gaat om hele specifieke exploitatietrajecten, van hele specifieke laboratoria, met allerlei trillingsproblematieken. Daardoor is er vertraging ontstaan. Dat is wat alle partijen met elkaar ondervinden. Zo’n project is uniek.”

Meer heipalen nodig

De bouwcombinatie en het Rijksvastgoedbedrijf hebben inmiddels overeenstemming over de meerkosten en het technische ontwerp. De bouwers hebben boetes moeten betalen voor de vertraging. Aan de andere kant zijn er ook door het nieuwe ontwerp meer heipalen nodig om het gebouw trillingsvrij te maken. Zowel het Rijksvastgoedbedrijf als de bouwers vertellen niet hoe de rekening verdeeld wordt. Wel blijkt uit het bericht van Heijmans van woensdag dat dit bouwconcern minder dan 10 miljoen euro verlies op het project draait.

Ook Hurks lijdt verlies, bevestigt Van Heumen. “Vertragingen kosten altijd geld. Daar hebben alle partijen hun verantwoordelijkheid in genomen, ook Rijksvastgoedbedrijf.”

Volgens Van Heumen heeft Hurks op dit moment geen complexe projecten meer. “Bij ons is het nu in principe business as usual met de problematiek waar iedereen in de sector mee te maken heeft: de capaciteitsproblematiek en de arbeidsmarktproblematiek.”

Hurks deed uitstapjes, net als iedereen in de bouw

Is Hurks een gewone bouwer geworden? “We zijn eigenlijk geworden wie we waren. We hebben wat uitstapjes gedaan naar wat complexere projecten – wat iedereen gedaan heeft in de business. Maar ja, wij zijn ook bezig op Zuidas, een bouwput van 75 miljoen. En we hebben bijvoorbeeld mooie projecten in Delft en in Leidsche Rijn met Slokker.

Helemaal weg uit het RIVM-project is Hurks overigens niet. “Zusterbedrijven prefabbeton en geotechniek zitten er allemaal nog in”, zegt Van Heumen. Alleen nu als onderaannemer.

Reageer op dit artikel