nieuws

Update: EMA komt naar Zuidas: Tenderfase haastklus al begonnen

utiliteitsbouw Premium 4597

Update: EMA komt naar Zuidas: Tenderfase haastklus al begonnen

Het Europees Medicijnagentschap komt naar Amsterdam, is maandagavond in Brussel bekend gemaakt. Begin 2019 moet het gloednieuwe pand aan de Zuidas al operationeel zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf was alvast begonnen met de tender voor het dbm-contract met een waarde van tussen de 250 en 300 miljoen euro.

Nooit eerder werd alvast een tender uitgeschreven voor een klus die zo onzeker was. Immers er waren 16 landen in de race voor het agentschap dat zal moeten verhuizen door de Brexit. Milaan en Kopenhagen bleken tot op het laatst de grootste concurrenten, maar de keus is op Nederland gevallen.

Snel, sneller, snel

In minder dan 1,5 jaar moet er een gloednieuw high-tech pand verrijzen waar 900 mensen komen te werken. Het zogenoemde Vivaldi-building wordt 38.500 m2 BVO, waarvan 10.000 m2 conferentieruimtes. Hinder en snelheid zullen zwaar meewegen bij de gunning van het contract waarvoor een verkorte dialoog wordt doorlopen.

Rijksvastgoedbedrijf mikt op 3 bouwers

Intussen was het Rijksvastgoedbedrijf namelijk begin oktober al begonnen met publicatie op Tenderned en de selectie voor drie geschikte bouwers. In maart 2018 verwacht de opdrachtgever de opdracht te gunnen voor de nieuwbouw met 20 jaar onderhoud.

Oud-minister Edith Schippers presenteerde afgelopen zomer het bidboek in Londen en ook oud-politicus Wouter Bos zette zich in om het agentschap binnen te halen. Niet voor niets blijkt nu.

Zo komt het nieuwe pand aan de Zuidas eruit te zien. Illustratie: Rijksvastgoedbedrijf

De gemeente Amsterdam is vereerd met de komst van het EMA, het Europees geneesmiddelenagentschap in 2019. Het nieuwe kantoor van de Europese instelling komt op de Zuidas, in het hart van het zakelijk district van Amsterdam en op korte afstand van twee academische ziekenhuizen.

Geruisloze overgang

“Een projectteam start per direct om de komst voor te bereiden en vragen van medewerkers te beantwoorden. De metropoolregio Amsterdam biedt een uniek totaalpakket met een goede bereikbaarheid en digitale infrastructuur, veel hoogopgeleid talent en een goed zakelijk en medisch-wetenschappelijk klimaat”, aldus wethouder Udo Kock (Financiën, Economie). “Amsterdam zal met het Rijk zorgen voor een geruisloze overgang zodat het belangrijke werk geen moment stil ligt: de beoordeling van medicijnen voor 500 miljoen Europeanen.”

Reageer op dit artikel