nieuws

Van de Ven bouwt windmolen bij duurzaam dc Lidl

utiliteitsbouw 2231

Van de Ven bouwt windmolen bij duurzaam dc Lidl

De bouw van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in het Gelderse Oosterhout is gestart. Bouwbedrijf Van de Ven is net als bij de vorige twee dc’s verantwoordelijk voor de bouw van het ‘extreem’ duurzame pand.

Bij de bouw van het in totaal 54.000 vierkante meter grootte distributiecentrum wordt niet alleen gebruik gemaakt van wat duurzame materialen, maar het gebouw moet volledig voldoen aan het Breaam Outstanding principe. Dit is het hoogst haalbare certificaat gericht op de duurzaamheidsprestatie van een nieuwbouwproject of bijvoorbeeld een renovatie. “Dit betekent dat het pand op elk niveau duurzaam moet zijn. We moeten niet alleen gebruik maken van duurzame materialen, maar zorgen voor afvalscheiding op de werkplaats, rekening houden met de buurt, gebruik maken van duurzame installatietechniek…Noem maar op”, legt Thijs de Rooij, werkvoorbereider en Breaam-expert van Van de Ven uit. “Of dit meer tijd en moeite kost? Dat valt wel mee. Alleen de certificering kost meer administratiewerkzaamheden. Maar in de doorlooptijd zit geen verschil.”

Tweede project via Breaam Outstanding Principe

Bovendien kan Van de Ven gebruik maken van haar brede ervaring op het gebied van duurzaam bouwen. Het dc in Oosterhout is namelijk al het tweede project van Van der Ven dat gebouwd wordt via het Breaam Outstanding principe (de eerste was het Lidl-dc in Waddinxveen) en ongeveer het 25ste project met een Breaam-certificaat. “Obstakels om zo duurzaam te bouwen zien we dan ook niet. Van elk project dat we op deze manier bouwen leren we wat en die lessen nemen we weer mee.”

Van de Ven moet zorgen voor fundering windmolen

Toch staat Van de Ven bij de bouw van het distrubitiecentrum in Oosterhout wel voor een nieuwe uitdaging: er moet een windmolen bij gebouwd worden, die moet gaan zorgen voor een energietoevoer naar het dc. “Wij moeten zorgen voor de fundering van deze molen. Dat is iets wat we nog nooit hebben gedaan, dus dat wordt wel een beetje spannend.” Het is de bedoeling dat het dc vrijwel geheel zelfvoorzienend wordt op het gebied van energiebehoefte.

Samenwerking met Top Installatiegroep en Kromwijk Elektro

Bouwbedrijf Van de Ven voert de bouw van het dc uit in samenwerking met Top Installatiegroep en met Kromwijk Elektro. Voor Top Installatiegroep is dit het eerste bouwproject dat volgens de hoogst haalbare duurzaamheidsprestatie wordt uitgevoerd. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen wel ervaring ervaring met het bouwen volgens Breaam, op ‘Very Good’ en de ‘Excellent’ niveaus.

Reageer op dit artikel